Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pius Arts

Pius Arts
Media Not found
Algemene informatie
Volledige naam Pius Maria
Geboren 29 september 1881, Roermond
Overleden 20 december 1955, Tilburg
Beroep advocaat, procureur, politicus
Overige informatie
Religie RK
Politiek RKVP, KDP, RKSP en KVP

Leven en werk

Deze zoon van Antoine Arts studeerde rechtswetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht en was vanaf 1909 advocaat en procureur in Tilburg. Hij zat in de Tilburgse gemeenteraad (1913-1922; 1946-1952), Provinciale Staten van Noord-Brabant (1919-1939) en de Tweede Kamer (1925-1929; 1933-1937). Arts was achtereenvolgens lid van de Rooms-Katholieke Volkspartij (RKVP), de Katholiek-Democratische Partij, de Roomsch-Katholieke Staatspartij (RKSP) en de Katholieke Volkspartij. Als raadslid voerde hij zijn Lijst-Arts en Vrije Lijst-Arts.

In zijn periodes in de Tweede Kamer was hij fractievoorzitter (eenmansfractie) van de RKVP, een sociaal-pacifistische afscheiding van de RKSP. Arts was onder meer voorzitter van Willem II, bestuurslid van de Nederlandse Voetbalbond, lid van de Nederlands-Elftal Commissie en bestuurslid van Tilburg Vooruit. Tevens was hij beschermheer van TSV NOAD en medeoprichter van de Bossche voetbalclub Wilhelmina, van het gemeentelijk sportpark en van de RK Openbare Leeszaal Sint Dionysius (Openbare Bibliotheek Tilburg (OBT)).

Externe links

Pius Arts op Wikipedia

Pius Arts op Europa-nu.nl

Artikel over Pius Arts op Historie Tilburg