Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Petrus Franciscus Bergmans: verschil tussen versies

 
Regel 1: Regel 1:
Bergmans werd in 1891 lid van de Tilburgse gemeenteraad en in 1893 wethouder. Hij maakte zich in zijn leven verdienstelijk op charitatief gebied, het lenigen van de nood van de armen. Hij was onder meer medeoprichter van de [[Tilburgsche Hypotheekbank]], president van het College van Regenten over de Armen (1893–1921), regent (secretaris-penningmeester) van de Stiching Het RK [[Gasthuis]], voorzitter van de Bijzondere Raad der [[Sint Vincentiusvereniging]] en secretaris van het parochiebestuur van Sint Jozef (Heuvel). In 1916 verkocht hij met de familie Bronsgeest-Van den Broek een terreinencomplex tussen de Bosscheweg en de Sint Josephstraat ter grootte van circa 14,5 ha aan de gemeente, waar vanaf 1927 het Sint [[Elisabeth Ziekenhuis]] werd gebouwd. In 1919 trad hij af als wethouder. De oprijlaan naar de hoofdingang van het voormalige ziekenhuis is naar Bergmans vernoemd.[[Category:Tilburgs Lexicon]]
+
Bergmans werd in 1891 lid van de Tilburgse gemeenteraad en in 1893 wethouder. Hij maakte zich in zijn leven verdienstelijk op charitatief gebied, het lenigen van de nood van de armen. Hij was onder meer medeoprichter van de [[Tilburgsche Hypotheekbank]], president van het College van Regenten over de Armen (1893–1921), regent (secretaris-penningmeester) van de [[Gasthuis, Stichting Het RK|Stiching Het RK Gasthuis]], voorzitter van de Bijzondere Raad der [[Sint Vincentiusvereniging]] en secretaris van het parochiebestuur van Sint Jozef (Heuvel). In 1916 verkocht hij met de familie Bronsgeest-Van den Broek een terreinencomplex tussen de Bosscheweg en de Sint Josephstraat ter grootte van circa 14,5 ha aan de gemeente, waar vanaf 1927 het [[Elisabeth Ziekenhuis, Sint|Sint Elisabeth Ziekenhuis]] werd gebouwd. In 1919 trad hij af als wethouder. De oprijlaan naar de hoofdingang van het voormalige ziekenhuis is naar Bergmans vernoemd.
 +
 
 +
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 29 mei 2011 om 16:48

Bergmans werd in 1891 lid van de Tilburgse gemeenteraad en in 1893 wethouder. Hij maakte zich in zijn leven verdienstelijk op charitatief gebied, het lenigen van de nood van de armen. Hij was onder meer medeoprichter van de Tilburgsche Hypotheekbank, president van het College van Regenten over de Armen (1893–1921), regent (secretaris-penningmeester) van de Stiching Het RK Gasthuis, voorzitter van de Bijzondere Raad der Sint Vincentiusvereniging en secretaris van het parochiebestuur van Sint Jozef (Heuvel). In 1916 verkocht hij met de familie Bronsgeest-Van den Broek een terreinencomplex tussen de Bosscheweg en de Sint Josephstraat ter grootte van circa 14,5 ha aan de gemeente, waar vanaf 1927 het Sint Elisabeth Ziekenhuis werd gebouwd. In 1919 trad hij af als wethouder. De oprijlaan naar de hoofdingang van het voormalige ziekenhuis is naar Bergmans vernoemd.