Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pessers, Bern.

Deze fabriek is onderzocht door Klundert, Jacques van de, ingevoerd door wiki Direks, Nelly


Pessers, Bernard
Media Not found
Luchtfoto van het fabriekscomplex van
looierij -wolwasserij Bernard Pessers
Type bedrijf Wolwasserij, vellenbloterij en schapenlederfabriek
Vestigingsadres Van Bylandtstraat
Datum oprichting 31-12-1914 Ontbinding N. Pessers & Zn. (bron: TC 1-1-1915)

Bernard zet zaak op oude locatie als eenmanszaak voort. Johannes Franciscus bouwt, eveneens aan de Van Bylandtstraat, een nieuwe fabriek onder de naam Pessers-Verbunt en neemt de wolwasserij over. Zie aanbesteding Pessers-Verbunt (bron: TC 28-3-1914)

Datum opheffing Bernard Pessers stopte in 1973 met de leder- en pelswerkenfabriek (bron: boek 1). Oorzaak was voornamelijk de stijging van de schapenvachtprijzen en de wereldmarkt. (bron: Texpress 29-09-1973 en boek 2) Doorgegaan als wolwasserij Karel Pessers (bron: boek 3).

In 1976 Fusie met N.V. Dongense Wolwasserij en de Tilburgse Wolwasserij in de Wolwasserij Brabant gevestigd aan de Posthoornstraat.

Eigenaars / oprichters Bernard Pessers
Opvolging vader op zoon
Familieverbanden vanaf het begin steeds overgegaan van vader op zoon
Herkomst eigenaars / oprichters vanaf de start steeds Tilburgers
Herkomst vreemd kapitaal eigen vermogen vergaard (zie onder Opmerkingen) en later alle investeringen met eigen kapitaal kunnen doen (bron: J.T.).
Innovatieve aspecten Bekend van het verwerken van schapenwol en fabriceren van schapenleer, waarvan zachte, soepele schoenen werden gemaakt. In de 2e WO leverde Bernard Pessers ook veel leer, lemmy genaamd, en huiden voor de vervaardiging van de zgn. “bomberjacks” voor de vliegeniers.(bron: J.T.).
Reikwijdte van het bedrijf Zowel regionaal, nationaal als internationaal (bron: J.T.)

Algemene omschrijving

In 1915 werd het bedrijf van Nicolaas Pessers (Pessers & Zn., N.) opgesplitst in die van zijn zonen Johannes Franciscus (Pessers-Verbunt) en Bernard. Die laatste begon een eigen leerfabriek annex wolwasserij op het oude complex aan de Van Bylandtstraat.

In de Wolhandel en vellenploterij (bloterij) van Bernard werd de ruwe wol gewassen, de schapenvellen ‘gebloot’ en de wol van de vellen geschraapt. Huiden werden tot leer verwerkt en wol en leer werden verhandeld (bron: boek 3). Hij specialiseerde zich in het verwerken van schapen-, geiten- en kalfsleer, onder meer voor de productie van zemen.

Media Not found

Bernard Pessers stopte in 1973 met de leder- en pelswerkenfabriek, waarbij 124 mensen werden ontslagen. De 8 overigen konden nog terecht in de kleine wolwasserij. Het bedrijf kreeg later de naam Wolwasserij Karel Pessers en was tegen het eind van het bestaan voornamelijk een wolwasserij.
In 1976 kwam er een fusie met twee andere wolwasserijen in Wolwasserij Brabant. De fabriek werd in 1977 gesloopt, waarna op het terrein archeologisch onderzoek werd verricht naar het Kasteel van Tilburg.

Gezinskaart

Opmerkingen

"Bernard had de bijnaam “den Gouwe Bult” of “Bultje Pessers”. Dit vanwege zijn bult en het feit dat hij voor begrippen destijds enorm rijk was. Door omstandigheden heeft hij zijn fortuin gemaakt. Als gevolg van de 1ste wereldoorlog bleef een schip voor hem, volgeladen met geconserveerde huiden met wol vanuit Australië, in Engeland aan de ketting liggen. De lading werd opgeslagen en aan het einde van de oorlog weer vrijgegeven. Er was als gevolg van de oorlog een enorm tekort aan zowel huiden als wol. Hij verkocht daarna 2/3de van de lading (aan handelaren in Duitsland en Frankrijk) en verwerkte de rest zelf.
Met deze transacties is hij vermogend geworden."
  • Dat de reikwijdte van het bedrijf ver reikte blijkt uit informatie van J.T.:
Leer ging veelal naar:
  • Waalwijk, schoenindustrie de Langstraat
  • Kledingfabrieken in Frankrijk
  • Rusland veel “voeringleer”
  • Zwitserland naar “Bally” schoenfabrieken
  • Hamburg export van veel wol
  • Verder nog export naar o.a. Tsjechië en Amerika.
  • Na liquidatie werden de machines apart verkocht, vele gingen naar India (info JT).
De fabriekspanden en terreinen (bijna 6 hectaren) werden door de gemeente Tilburg op 1 september 1975, gekocht voor f 2.550.000,-- met 80% rijksbijdrage (bron boek 2).
Fabriekspanden werden in 1977 gesloopt voor archeologisch onderzoek naar het Kasteel van Tilburg.



Afkortingen:
J.T. = kleinzoon Jip Taminiau
TC = Tilburgsche Courant

Archivalia

  1. H.R. Commandeur, Ge waart mar arbeider, p. 164
  2. Ing. P.J.M. van Gorp, TILBURG eens een wolstad van Nederland ,Eindhoven 1987
  3. B. v. Oudheusden e.a., Encyclopedie van Tilburg, Tilburg 2008, p. 378