Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Peeters, Henricus Franciscus Jacobus

Henricus Franciscus Jacobus Peeters
Afbeelding gewenst
Volledige namen Henricus Franciscus Jacobus Peeters
Geboortedatum 11-10-1923
Geboorteplaats Tilburg
Adres Bankastraat 19
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Kapper
Overlijdensdatum 26-04-1945
Plaats van overlijden Elberfeld, Wuppertal (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een ziekte tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Peeters, Henricus (Henk) Franciscus Jacobus (geb. 11-10-1923 in Tilburg, gest. 26-04-1945 in Elberfeld (DE)). Zoon van Pieter Johannes Peeters (1899 – 1969) en Johanna Petronella Henrika Cornelia Slegtenhorst (1897 – 1983). Peeters overleed aan de gevolgen van tuberculose tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Achtergrond

Henricus (Henk) Franciscus Jacobus Peeters is de oudste zoon van Pieter Johannes Peeters en Johanna Petronella Henrika Cornelia Slegtenhorst. Hij wordt geboren in Loon op Zand op 11-10-1923. Het gezin woont aan de Hoofdstraat in Loon op Zand. Peeters heeft twee zussen en drie broers. Zijn vader is kapper. Later verhuist het gezin naar Tilburg, naar Bankastraat 19 in de wijk Loven. Rob Maayen beschrijft zijn jeugd daar in zijn boek ‘Loven in de schaduw van oorlog en geweld’: “Hij groeit op tot een vriendelijke jongeman, die populair is in de buurt. Zijn vrije tijd besteedt hij aan voetballen bij ‘ Longa’ en wandelen. Vanaf de lagere school droomt Henk van een opleiding bij de marine. Meester Wagemakers geeft hem daarvoor bijles in rekenen en taal. Helaas doorkruist de oorlog en de bezetting zijn toekomstplannen. Henk helpt daarom zijn vader in de kapsalon. Indien mogelijk wil hij later de zaak overnemen.”

Arbeitseinsatz

In juli 1943 ontvangt de 19-jarige Peeters een oproep voor de ‘Arbeitseinsatz’. Na een medische keuring gaat hij op een maandagmorgen samen met zijn vader naar het station voor het vertrek naar Duitsland. Een week na zijn vertrek is er een onderduikadres voor Peeters geregeld voor als hij terugkomt van verlof. Dat verlof laat echter op zich wachten. Hij werkt in diverse fabrieken in Duitsland en stuurt de familie diverse brieven. De laatste plek waar hij werkt is in het Wuppertal. Als Peeters na een tijd eindelijk met verlof mag, staat hij zijn verlof af aan een ander, omdat diens vrouw hoogzwanger is. Een tweede kans op verlof komt er helaas niet meer. In het voorjaar 1945 wordt hij ziek door tuberculose, waaraan hij op 26-04-1945 in Elberfeld, Wuppertal overlijdt. Peeters wordt begraven door bedrijfsleider Erich Jungclass, met wie de familie nog jaren daarna contact houdt. Later wordt hij herbegraven op een Nederlands ereveld in Düsseldorf-Oberbilk in Nordrhein-Westfalen (Vak/rij/nummer A 2 26).

Gebeurtenis

Bronnen en Literatuur

  • Regionaal Archief Tilburg, Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 202
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 72
  • Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997), p. 78 – 79