Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Pastorie / Apotheek Raamsdonksveer

De katholieken van Raamsdonksveer behoorden eeuwenlang tot de parochie van Raamsdonk. Om de Rooms-katholieke kerk van Raamsdonk te bezoeken (eerst de Lambertuskerk, later de Sint Bavokerk) moesten de Veerse katholieken een uur lopen. In 1823 werd de eerste poging gedaan om een eigen Veerse parochie te mogen stichten. Vanuit het bisdom kwam een negatief antwoord. In 1841 deed men opnieuw een poging en ging men voortvarend te werk. Op 18 november 1842 werd alvast een stuk grond aangekocht (daar waar nu het oude deel van de Rooms-katholieke begraafplaats ligt). Pas op 19 september 1843 werd Petrus de Bomt benoemd van de nieuwe Veerse parochie. Het bouwen van een kerk durfde het eerste kerkbestuur nog niet aan. Een schuur en woning van de weduwe Sprangers werd aangekocht en verbouwd tot schuurkerk en pastorie. Schuurkerk en pastorie hebben gestaan op de huidige plek van de Witte Leeuw.

De komst van de nieuwe pastoor Henricus Wijten in 1853 zorgde voor het maken van serieuze plannen voor de bouw van een echt kerkgebouw. In 1862 werd begonnen met de bouw van de eerste Rooms Katholieke kerk op de gronden die deels al in 1842 waren aangekocht. In 1863 werd de bouw voltooid. Pastoor Wijten kocht voor eigen rekening aan de kerk grenzende gronden en bouwde een pastorie aan de oostzijde van de kerk. Voor de bouw van de pastorie en aanleg van de tuin in 1865 betaalde de pastoor 10.000 gulden.

In 1944 wordt het kerkgebouw ernstig beschadigd door het opblazen van de kerktoren door wegtrekkende Duitsers. De pastorie raakt beschadigd, maar blijft bewoonbaar. Het volledig herstellen van de kerk is niet mogelijk en er worden plannen gemaakt voor de bouw van een nieuw kerkgebouw aan de oostzijde van de pastorie. De kerk aan de westzijde van de kerk wordt provisorisch hersteld om de kerkdiensten door te laten gaan.


Tekening behorend bij bouwvergunning apotheek en woonhuis


Van pastorie naar apotheek

In december 1975 wordt de bouwvergunning afgegeven voor de bouw van een apotheek met woning op de plaats van de pastorie. Het gebouw is ontworpen door het architectenbureau Van de Schoot-Van Oers-Schoorl uit Raamsdonksveer. Opdrachtgever is apotheker Miljoen die daarvoor een apotheek had aan de Emmastraat. Met de bouw van de nieuwe apotheek werd de oude pastorie gesloopt. De bouw van de apotheek en woning bedroeg in 1975 een half miljoen gulden. In 1985 wordt de nieuwe Rooms-katholieke pastorie aan de Sint Jozeflaan 3 in gebruik genomen.


Service apotheek ’t Veer

Op dit moment is in het pand Service apotheek ’t Veer gevestigd. Het is een zelfstandige apotheek waar gemak, service en een persoonlijke benadering van de klant centraal staan. De apotheek is een klantgerichte farmaceutische onderneming, met als belangrijkste taak het afleveren van medicijnen en het begeleiden van het gebruik ervan. Ook voor zelfzorgmedicijnen, medische hulpmiddelen, gezondheids- en thuiszorgartikelen kunt u bij Service apotheek ’t Veer terecht. [www.serviceapotheek.nl/tveer].

Apotheker-eigenaar Frank Jochems woont ondertussen ook op de plek van de voormalige pastorie.

Een mooie plek, midden in Raamsdonksveer, met een bijzonder verleden.