Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Oda Swagemakers: verschil tussen versies

Regel 7: Regel 7:
 
[[Categorie:Religieuzen Tilburg|Swagemakers, Oda]]
 
[[Categorie:Religieuzen Tilburg|Swagemakers, Oda]]
 
[[Categorie:Muzikanten Tilburg|Swagemakers, Oda]]
 
[[Categorie:Muzikanten Tilburg|Swagemakers, Oda]]
 +
[[Categorie:Schrijvers Tilburg|Swagemakers, Oda]]
  
 
[[Categorie:Schrijvers_Tilburg]]
 
[[Categorie:Schrijvers_Tilburg]]

Versie van 7 dec 2021 om 15:25

Mariëtte Swagemakers OSB (zuster Oda) (Tilburg 1916 - Schoten 2006) werd geboren in de Sint Josephstraat als dochter van textielfabrikant Leon Swagemakers. Het gezin verhuisde in 1919 naar de nieuwe villa De Lange Akker aan de Bosscheweg in Berkel-Enschot. Swagemakers studeerde aan de voorloper van de Academie voor Beeldende Vorming en verkeerde in de kring van Frans Siemer. Als Domna Oda Swagemakers trad ze in 1937 in bij de benedictinessen van de Priorij Regina Pacis in Schoten bij Antwerpen.

Ze was een veelzijdig en begaafd kunstenares en genoot bekendheid in binnen- en buitenland. Ze beitelde de altaren van de priorij en talloze beelden in hout en steen. In Enschot staan onder meer beelden van haar in de Oude Toren en voor de Sint Caeciliaschool. Haar Benedictusbeeld werd in 1980 bekroond met een internationale prijs. Swagemakers schreef ook gedichten en ze componeerde. Als dichteres debuteerde ze in 1935 onder het pseudoniem Maria Dietse in Brabantia Nostra. In 1983 verscheen haar bundel Vijftig Verzen 1932-1982.

Jarenlang was ze lid van de Intermonasteriële Werkgroep voor Liturgie, die voor de monasteria in Nederland en Vlaanderen het Abdijboek samenstelde. Dit wordt algemeen gebruikt bij de dagelijkse liturgie in abdijen en priorijen. Swagemakers werd begraven op 21 oktober 2006, de dag dat ze 90 jaar zou worden.