Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nijst, Charles Joseph

Charles Nijst
Nyst1.jpg
Volledige namen Charles Joseph Nijst
Geboortedatum 05-03-1916
Geboorteplaats Kerkrade
Adres Langestraat 102B
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 18-01-1944
Plaats van overlijden Groβbeeren (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Bidprentje Charles Nijst. privécollectie M. Versteegh


Nijst, Charles Josephus (geb. Kerkrade 5-3-1916 – gest. Groβbeeren 18-1-1944), student aan de Katholieke Economische Hogeschool te Tilburg. Zoon van Julius Nijst (1869-1939), notaris te Kerkrade, en Josephina Hollman (1880-1952). Charles werd in Duitsland tewerkgesteld. Hij overleed op 18-01-1944 in het Duitse Groβbeeren.

Achtergrond

Charles werd op 5 maart 1916 geboren te Kerkrade in de Gruppelostraat als zoon van Julius Nijst, notaris, en zijn tweede echtgenote Josephina Hollman. Het gezin bestond uit zeven kinderen: Josephus (geb. 1903) uit het eerste huwelijk van vader Julius (met een zuster van zijn tweede vrouw). Uit het tweede huwelijk werd dochter Antoinette geboren en vervolgens nog vijf jongens, waaronder Charles.

In 1934 slaagt Charles voor zijn eindexamen aan de R.K. Hoogere Handelsschool Rolduc. In augustus 1939 slaagt Nijst voor het examen ‘Luchtvaartkennis’ dat op Schiphol werd afgenomen. Per 1 februari 1940 wordt hij benoemd als ambtenaar op de gemeentesecretarie van Schin op Geul, dat later dat jaar opging in de gemeente Valkenburg.

Student in oorlogstijd

In 1941 ging Nijst in Tilburg studeren aan de Katholieke Economische Hogeschool en verhuisde van Kerkrade naar de Langestraat 102b te Tilburg. Hij werd lid van studentencorps Sint Olof. In 1942 was Nijst een van de oprichters van vriendenclub 'Torpedo'.[1]

In 1943 moesten studenten de loyaliteitsverklaring tekenen. In deze verklaring moesten zij beloven dat ze zich zouden ‘onthouden van iedere tegen het Duitse Rijk [...] gerichte handeling’. Wie niet tekende, mocht geen college meer lopen. Nijst weigerde de loyaliteitsverklaring te tekenen. Op 5 mei 1943 deed Obergruppenführer Rauter de mededeling dat alle mannelijke studenten die de loyaliteitsverklaring níet hadden ondertekend zich de volgende dag tussen 10.00 uur en 18.00 uur moesten melden voor inschakeling bij de arbeidsinzet. Als zij dat niet deden, dan volgden er represaillemaatregelen jegens familieleden. De studenten hadden de keuze tussen gaan of onderduiken. Om zijn familie te ontzien meldde Nijst zich vrijwillig bij de Grüne Polizei in Maastricht. Daar wordt hij gearresteerd.

Arbeidsinzet

Nijst komt terecht in een doorgangskamp in Rehbrücke. In zijn dagboek schrijft hij over deze periode: "Het eten was goed, maar veel te weinig. het verblijf was soms hopeloos vervelend, daar niemand raad met zijn tijd wist. We waren derhalve zeer blij toen we 16 mei uit het kamp konden ontglippen om naar Berlijn te gaan. Hier troffen we een stel studenten en zijn we die wereldstad eens gaan bezichtigen.” [2] Vervolgens werd Nijst tewerkgesteld bij de Arado Flugzeugwerke. Hij noteert in zijn dagboek: “De behandeling is zeer goed; ook het eten lijkt voldoende en is geloof ik niet minder dan in Holland. Vleesch hebben wij veel meer.” [3]

In oktober 1943 moest Nijst bij zijn baas komen omdat hij zich anti-Duits zou hebben uitgelaten. In het gedenkboek In Memoriam Fratrum wordt deze scène met veel flair beschreven: "Vanmorgen – het zal een uur of half negen geweest zijn,- word ik bij den baas geroepen, die mij de vraag stelt of ik eenige weken geleden aan “dhr” Kober gezegd heb: ‘Ich hoffe dasz England den krieg gewinnen wird”. Even met open mond. Dan: “Ich habe gesagt: nach meiner meinung wird England diesen Krieg gewinnen”. Hij: “dann ist hier kein Platz mehr fur Sie. Heute noch gehen Sie hier weg!” Ik af!!" In zijn dagboek schrijft Nijst: "wat gaat er nu weer gebeuren? maar afwachten. Ik kan hoogstens naar de Hallen worden overgeplaatst. Althans volgens mij! In deze rare tijden kan de kleinste onnozelheid je in de petoet brengen."[4]Nijst werd enkele dagen later gearresteerd en veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf. Vervolgens werd hij overgeplaatst naar concentratiekamp Sachsenhausen.

Na een kort verblijf in Sachsenhausen werd hij overgebracht naar het Arbeitserziehungslager Groβbeeren (AEL). Daar overleed Nijst op 18 januari 1944, vermoedelijk aan ondervoeding en uitputting. Nijst is begraven op de begraafplaats aan de Ruhlsdorfer Straße te Großbeeren. Op 19 december 1947 is zijn overlijden ingeschreven in de burgerlijke stand van Tilburg.

Gebeurtenis

Werken in Duitsland.

Bronnen

Arolsen Archives
  • mail + bijlagen M. Versteegh d.d. 22-08-2021
  • Limburger Koerier, 6-6-1934
  • Limburger Koerier, 12-8-1939
  • Viking 5-12-1944
  • Limburger Koerier: Provinciaal Dagblad 12-8-1939
  • De Geus 15-5-1944
  • 12e Jaarboekje Tilburgs Studentencorps St. Olof 1941-1942

Literatuur

  • In Memoriam Fratrum, gedenkboek van het Tilburgsch Studenten Corps Sint Olof
  • A.L.M. Arnolds, H.A. Jansen, A.Th. Mertens, Chistine M.A. Peeters, Gedenkboek 1940-1945 van de katholieke academische gemeenschap. Samengesteld en uitgegeven in opdracht van de Unie van Katholieke Studenten-vereenigingen in Nederland., Leiden, 1947, blz 117.
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
  • Hans Bornewasser, Katholieke Hogeschool Tilburg Deel 1, 1927-1954, Economie - Ethiek - Maatschappij (Baarn 1978), p. 74

Websites

Noten

  1. De oprichters van Torpedo waren Theo Bouwman, Jan Cornips, Paul Emondt, Jan Hoogstraten, Jan Koot en Charles Nijst. Van het woord 'Torpedo' werd de Latijnse zin gemaakt: “tenacitas, obstinatoque, robur, patientia et disciplina officiumque”, wat betekent: “door stug vast te houden aan kracht rust en discipline zullen wij overwinnen”.Als oprichtingsdatum kozen de leden symbolisch voor 21 maart, omdat er 'met de lente een nieuw leven ontluikt' Bron: website vriendenclub Torpedo
  2. Monument voor de vrijheid
  3. Monument voor de vrijheid
  4. Monument voor de vrijheid