Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Nieuwe Warande

Tilburg had in het verleden behalve een Oude Warande ook een Nieuwe Warande. Dit bos werd in 1757 aangelegd door Gijsbertus Steenbergensis Rijksgraaf van Hogendorp, Vrijheer van Tilburg en Goirle, in het gebied dat later bekend was als de Rauwbraken. Na de verkoop van de bezittingen van Van Hogendorp kwam het ruim twintig hectare grote bos in het bezit van de families Suijs en Van de Mortel.

Van de Mortel verkocht het grootste deel van de Nieuwe Warande in 1924 aan de toenmalige directeur van de GGD, Jules Gimbrère. Het andere deel kwam in handen van steenfabriek A.J. Claesen & Co. Het perceel van Gimbrère werd in 1942 geveild en kwam na een splitsing in handen van diverse eigenaren. Het bos verdween vrijwel geheel van de kaart en tegenwoordig ligt hier industrieterrein Loven. De volkstuinen nabij de Hazennest bevinden zich nog op een deel van de vroegere Nieuwe Warande.