Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mozes, Salomon

Salomon Mozes
Salomon Mozes.jpg
Volledige namen Salomon Mozes
Geboortedatum 25-11-1899
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Waterhoefstraat 33
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Kaatje Zilverberg
Beroep Verpleger bij de werkplaats van de spoorwegen
Overlijdensdatum 16-07-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Mozes, Salomon
Salomon Mozes.jpg
Salomon Mozes; werd geboren op 25 november 1899 in Amsterdam en overleed op 16 juli 1943 in het vernietigingskamp Sobibor (Polen). Op 30 maart 1943 werd het bericht gepubliceerd dat de Joden uit acht provincies (inclusief Brabant) uiterlijk 10 april ontruimd moesten hebben. Nadat zij hun reisvergunning hadden afgehaald op het politiebureau en hun huissleutel hadden ingeleverd, vertrokken op 9 april 1943, 37 joden met autobussen uit Tilburg naar Vught (de gezonden) en naar Westerbork (de zieken) Daarvan kwamen er 30 om het leven o.a. Salomon Mozes.

Gebeurtenis

Individuele gebeurtenis

Het gezin Mozes woonde vanaf 1929 in Tilburg, komende uit Amsterdam. Salomon was tot 1940 bestuurslid van de Tilburgse woningbouwvereniging Samenwerking en van het Groene Kruis. In dat jaar bepaalde de bezetter echter dat gesubsidieerde instellingen niet langer Joodse bestuursleden mochten hebben. In juli 1941 nam de familie Mozes Horst Eichenwald als pleegkind in het gezin op. Salomon was gediplomeerd verpleger bij de medische- en schooldienst van de Joodsche Raad en functionaris bij de Nederlands Israëlitische Gemeente Tilburg. Om die redenen waren zijn familie en pleegkind ‘gesperrt’ (voorlopig vrijgesteld van deportatie). Gedeporteerd op 10 april 1943 naar concentratiekamp Vught. Al vrij spoedig werd hij met een ziekentransport - hij was verpleger - naar Westerbork overgebracht. Kort daarna bereikte vrienden een kennisgeving van de Joodsche Raad: ‘Namens Sal Mozes, Barak 67 Westerbork berichten wij U, dat deze op 13 juli op reis is gegaan. Hij verzoekt U de groeten aan alle bekenden over te brengen en laat hartelijk danken voor alles.’ Zijn vrouw, dochter Roosje Mozes en pleegkind Horst Eichenwald werden op 7 juni 1943 met het zogenoemde kindertransport van Vught, via Westerbork naar Sobibor getransporteerd. Dochter Martha bleef in Vught. Zij werkte er voor Philips. Later zou ze via Auschwitz voor Telefunken in Breslau werken. Na vele omzwervingen kwam ze uiteindelijk in Zweden terecht en overleefde de oorlog. Ze keerde in 1946 naar Nederland terug. Salomon is omgekomen in het concentratiekamp Sobibor.

Gezinsleden

Salomon Mozes was gehuwd met Kaatje Zilverberg. Vader van Roosje Mozes en stiefvader van Horst Eichenwald.

Woonadres

Waterhoefstraat 33 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

  • G.M. Naarden, 'Onze jeugd behoort de morgen...’. De geschiedenis van de AJC in oorlogstijd. (Amsterdam 1989) 266-274; Leo Feijten, ‘Ik geloof dat hij Hans heette’. Het waargebeurde verhaal van een Joods vluchtelingetje tijdens de Tweede Wereldoorlog (Venray 2011).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Externe link

Joods Monument