Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Mozes, Roosje Salka

Roosje Salka Mozes
Mozes Roosje.jpg
Roosje Mozes, Horst Eichenwald en Martha Mozes.
Volledige namen Roosje Salka Mozes
Geboortedatum 02-05-1928
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Waterhoefstraat 33
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 11-06-1943
Plaats van overlijden Sobibor (PL)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Mozes, Roosje Salka
GezinskaartMozes.jpgSchoolklas1943.jpg OverlijdensakteRoosjeMozes.jpgUitsnedeRoosjeMozes.jpgKindermonumentKampVught.jpg]]
Bovenste foto: Inschrijving bevolkingsregister gezin Mozes Waterhoefstraat 33. Foto II Roosje Mozes linksboven in schoolklas Tilburg 1943. Foto IV Overlijdensakte van Roosje Mozes. Foto V Nogmaals de naam van Roosje als een van de 1269 kinderen die op transport werden gesteld vanuit Kamp Vught. Foto VI Kindergedenkteken.

Gebeurtenis

Roosje Salka Mozes was tijdens de oorlog leerling van de Openbare Lagere School III aan de Korte Schijfstraat en werd vervolgens op last van de bezetter aangemeld als leerling van de afzonderlijke (bijzondere lagere) school voor Joodse leerlingen in een lokaal van het St.-Elisabeth-gebouw aan de St. Antoniusstraat. Op 10 april 1943 werd zij gedeporteerd naar concentratiekamp Vught alwaar zij in juni met het ´kindertransport´vertrok naar Sobibor waar zij vervolgens is overleden. Pas in 1950 werd haar overlijdensakte opgemaakt in Tilburg.

Gezinsleden

Roosje Mozes was dochter van Salomon Mozes en Kaatje Zilverberg. Zus van Martha Mozes en stiefzus van Horst Eichenwald.

Woonadres

Waterhoefstraat 33 (Tilburg)

Monumentje Openbare Lagere School Korte Schijfstraat

De Joodse leerlingen van de openbare lagere scholen mochten die vanaf augustus 1941 niet langer bezoeken. De directeuren kregen de opdracht om lijsten samen te stellen met de namen van Joodse leerlingen. De Rijks HBS gaf veertien namen op, de twee openbare lagere scholen van Tilburg samen zesentwintig. De OLS no. III was gevestigd aan de Korte Schijfstraat, in het centrum van de stad. In 1997 vond er een reünie plaats van de voormalige klas 6 en 7 uit 1940-1941. Aangezien het oude schoolgebouw gebruikt werd door kunstenaars, werd in de naastgelegen Openbare Basisschool De Vuurvogel de plaats van herinnering gecreëerd. Oud-klasgenoot Piet de Vries maakte daarvoor een monumentje: een gespleten zwerfkei met daarop de namen van vijf Joodse kinderen die in het schooljaar 1940-1941 in zijn klas zaten: Isaak Buchen, Lore Cohen, Klaus Deen, Lex van Leeuwen en Roosje Mozes. De tekst aan de binnenzijde van de zwerfkei luidt: 'Als deze steen zijn wij ruw gescheiden door helse krachten buiten ons, blijven wij altijd een deel van elkaar.’ Een van de oud-klasgenoten licht de betekenis toe: 'Dat de steen gespleten is, vind ik heel symbolisch, wij zijn verscheurd door het verlies maar voelen een verbondenheid met de gevallenen.'

Geheugen van Tilburg

Externe links

Joods Monument

Literatuur

  • G.M. Naarden, 'Onze jeugd behoort de morgen...’. De geschiedenis van de AJC in oorlogstijd. (Amsterdam 1989) 266-274; Leo Feijten, ‘Ik geloof dat hij Hans heette’. Het waargebeurde verhaal van een Joods vluchtelingetje tijdens de Tweede Wereldoorlog (Venray 2011).
  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Roosje Mozes is een van de kinderen in het lesmateriaal Kamp Vught in de klas ontwikkeld door Nationaal Monument Kamp Vught.