Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Molhoek, Johannes Abraham

Johannes Abraham Molhoek
Molhoek j.a..jpg
Roomsch Leven 16 maart 1946
Volledige namen Johannes Abraham Molhoek
Geboortedatum 13-01-1916
Geboorteplaats Schore (Zeeland)
Adres Loudonstraat 33
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Sergeant
Overlijdensdatum 12-05-1940
Plaats van overlijden Moergestel
Bijzonderheden Hij sneuvelde op 12 mei 1940 tijdens de gevechten op de weg Oisterwijk-Moergestel.


Internet

Johannes Abraham Molhoek op Oorlogsbronnen.nl


Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Johannes Abraham Molhoek (Schore 13-1-1916–Moergestel 12-5-1940), beroep. Zoon van Jan Molhoek (1885-1962) en Catharina Elizabeth Jozina Duininck (1886-1967).

Achtergrond en jeugd

Johannes Abraham Molhoek wordt op 13 januari 1916 te Schore geboren als zoon van Jan Molhoek, stationsambtenaar bij de Staats Spoorwegen, en Catharina Elizabeth Jozina Duininck. Johannes wordt geboren in het Zeeuwse Schore maar door de baan van vader zal het gezin regelmatig verhuizen. Johannes heeft 2 zussen en twee broers In 1926 komt het gezin vanuit Den Bosch in Oisterwijk wonen. Van hieruit gaat Johannes naar de Rijks HBS Willem II in Tilburg. Hij wordt hier in 1929 toegelaten tot de eerste klas. In 1935 verhuist het gezin naar de Loudonstraat in Tilburg.

Gebeurtenis

Op zondag 12 mei 1940 vormden de Franse troepen langs het Wilhelminakanaal een zwakke linie. In de loop van de ochtend trokken de Fransen en de nog in Tilburg en omgeving aanwezige Nederlandse militairen weg in westelijke richting. Johannes, dienstplichtig soldaat bij de Mitraillaurcompagnie, IIe Bataljon, 17e Regiment Infanterie zat in de auto die bij terugtrekken van de troepen zo lang mogelijk dekking aan de achterhoede gaf. De auto waarin hij zat werd door een Duitse pantserauto beschoten. Johannes werd op 12 mei door Duitsers in weiland aan de Oisterwijkse weg te Moergestel begraven en op 22 mei op kosten van de familie opgegraven en op Vredehof aan de Gilzerbaan in Tilburg herbegraven.

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Bronnen