Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Maas, Josephus Henricus Maria

Josephus Henricus Maria Maas
Volledige namen Josephus Henricus Maria Maas
Geboortedatum 13-08-1903
Geboorteplaats Tilburg
Adres Capucijnenstraat 58
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Anna Cornelia Kieboom
Beroep Stukkenscheerder
Overlijdensdatum 06-03-1943
Plaats van overlijden Mülheim (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een ziekte tijdens de arbeidsinzet.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Josephus Henricus Maria Maas (Geb. Tilburg 13-08-1903– gest. Mülheim an der Ruhr (DE) 06-03-1943), stukkenscheerder. Zoon van Henricus Theodorus Maas en Wilhelmina Maria Sebregts. Op 29-04-1933 trouwt hij met Anna Cornelia Kieboom (1903-1985). Uit dit huwelijk worden twee kinderen geboren. Maas overlijdt op 06-03-1943 in Mülheim an der Ruhr.

Achtergrond en jeugd

Josephus Henricus Maria Maas wordt op 13 augustus 1903 te Tilburg geboren als zoon van Henricus Theodorus Maas , schrobbelaar en Wilhelmina Maria Sebregts. Josephus wordt geboren aan het Smidspad maar woont later met zijn ouders op verschillende adressen in Tilburg. In 1933 trouwt Josephus met Anna Cornelia Kieboom en gaan ze wonen aan de Capucijnenstraat. Daar worden ook hun twee kinderen geboren, een jongen en een meisje. Josephus werkt als stukkenscheerder bij de firma Enneking in de Goirkestraat.

Arbeidsinzet in Duitsland

Josephus wordt verplicht om te gaan werken in Duitsland. Hij komt terecht in Mülheim aan de Ruhr bij Friedrich Wilhelms-Hütte (Eisenwerke Mülheim Meiderich) een ijzergieterij. Hier worden o.a. cilinderblokken gegoten. De meeste dwangarbeiders in Mülheim woonden in kampen die verspreid waren over de stad. De grotere waren het kamp Luisenhof aan de Bergstrasse, waar de buitenlandse arbeiders van de Friedrich-Wilhelms-Hütte waren gehuisvest ("Hüttenlager") Josephus overlijdt op 6 maart 1943 aan een virusinfectie in het ziekenhuis van de stad Mülheim en wordt daar op het kerkhof begraven. Na de oorlog is er een herbegrafenis op het Nederlandse ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.

Maas2.jpg
Maas.PNG

Bronnen

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis


Externe links