Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lubbers, Gerrit Johan

Gerrit Jan Lubbers
Afbeelding gewenst
Volledige namen Gerrit Johan Lubbers
Geboortedatum 07-08-1912
Geboorteplaats 's-Gravenhage
Adres Trouwlaan 75
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Rijkswerkman
Overlijdensdatum 31-05-1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gerrit Johan Lubbers (Geb. ‘s-Gravenhage 7-8-1912– gest. Bergen-Belsen (DE) 31-5-1945), rijkswerkman. Zoon van Jan Hendrik Lubbers (1884- ), (assistent)apotheker, en Elizabeth Maria van Noort (1887-). Hij overleed op 31-05-1945 in concentratiekamp Bergen-Belsen.

Achtergrond en jeugd

Gerrit Johan Lubbers wordt op 7 augustus 1912 te ‘s-Gravenhage geboren als zoon van assistent-apotheker Jan Hendrik Lubbers en Elizabeth Maria van Noort. Het gezin Lubbers bestaat uit drie kinderen: twee jongens en een meisje. Gerrit Johan is het middelste kind. In het bevolkingsregister van Den Haag staat dat Gerrit Johan pikeur van beroep was. Wanneer hij naar Tilburg gekomen is, is niet helemaal duidelijk. In 1939 woonde hij nog in Den Haag.

Arbeidsinzet in Duitsland

Aan het einde van de zomer in 1944 wordt Gerrit Jan opgepakt door de Grüne Polizei en komt hij terecht in kamp Vught. Van hieruit wordt hij in augustus een aantal weken tewerkgesteld op het buitencommando Venlo, Vliegveld Venlo. Daar werkten zo'n 200 Nederlandse en Belgische gevangenen aan het herstel van de door bombardementen beschadigde start- en landingsbanen.

Het laatste transport uit Kamp Vught richting Duitsland vertrekt op 6 september 1944, een dag na Dolle Dinsdag. De vrouwen gaan op transport naar kamp Ravensbrück en de mannen -waaronder Lubbers- komen terecht in kamp Sachsenhausen.

Toen de oostelijke concentratiekampen vóór de opmars van het Rode Leger werden geëvacueerd, werden minstens 85.000 mensen vervoerd in veewagens of marcheerden ze naar Bergen-Belsen. Daarvoor was het aantal gevangenen in Belsen veel kleiner geweest. In juli 1944 waren dat er 7.300; in december 1944 was het aantal gestegen tot 15.000; en in februari 1945 was het gestegen tot 22.000. Het aantal steeg vervolgens tot ongeveer 60.000 op 15 april 1945. Deze overbevolking leidde tot een enorme toename van het aantal sterfgevallen als gevolg van ziekten: met name tyfus , evenals tuberculose , dysenterie en ondervoeding in een kamp dat oorspronkelijk was ontworpen om ongeveer 10.000 gevangen te bevatten.

Na de bevrijding van het kamp sterven er nog veel gevangenen. Ook Gerrit Jan Lubbers overlijdt en wordt in een massagraf begraven.

Bronnen

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Gebeurtenis