Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Louise Pirottin

Louise Pirottin
Louise en Blanche Pirottin. Fotograaf onbekend, collectie Regionaal Archief Tilburg
Algemene informatie
Volledige naam Louise Clemence Augustine Pirottin
Geboren 31-01-1887, Ensival (B)
Overleden 30-10-1973, Tilburg

Pirottin, Louise Clemence Augustine (geb. 31-01-1887 te Ensival (B) - gest. 30-10-1973 te Tilburg), actief in het verzet gedurende de Tweede Wereldoorlog, samen met haar jongere zus Blanche. Zij was een dochter van Laurent Casimir Joseph Pirottin (geb. 10-10-1854 Nessonvaux, gest. Tilburg 20-12-1930) en Louise Marie Catherine Maréchal (geb. 15-09-1854 Flémalle, gest. Tilburg 21-01-1935). Zij blijft ongetrouwd. Op 30-10-1973 overlijdt Louise te Tilburg.

Achtergrond

Louise is de drie jaar oudere zus van Blanche. Zij wordt geboren op 31 januari 1887 in Ensival, een deelgemeente van de Belgische stad Verviers. Tijdens haar lagereschooltijd, in 1897, verhuist het gezin naar Tilburg. Het gezin Pirottin bestaat dan uit vader, moeder, oudere zus Emma, de twee oudere broers Louis en Charles, Louise en de jongste telg, Blanche. De textielindustrie verbindt de steden Verviers en Tilburg en brengt het gezin naar Nederland. Vader Pirottin werkt in de textielindustrie; in de opeenvolgende bevolkingsregisters staat hij vermeld als ‘directeur spinnerij’, ‘meesterknecht’, ‘directeur wollenstoffenfabriek’ en ‘klerk’.

In tegenstelling tot haar zus Blanche, is er weinig bekend over de jeugdjaren van Louise. Gedurende de periode voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog is zij werkzaam als modiste en hulp in de huishouding in steden als Apeldoorn, Eindhoven, 's-Gravenhage, Helmond, Utrecht en Zeist. Tussen de bedrijven door woont ze bij haar, eveneens ongetrouwde, zus Blanche. Vlak voor de Duitse inval, op 1 mei 1940, vestigt ze zich definitief in Tilburg, bij Blanche in huis, in de Armhoefstraat 22.

In het verzet

Kort na de oorlog [1948] verschijnt het in opdracht van de Gemeente Tilburg geschreven Tilburg in de oorlogsjaren 1940-1945. In de bijzonder gedetailleerde beschrijvingen over het wel en wee van de diverse gemeentelijke afdelingen gedurende de oorlogsjaren wordt heel sporadisch een persoonsnaam vermeld. Het is dan ook opmerkelijk dat op pagina 71 onder ‘Hulp aan piloten’ de volgende tekst staat: “Ik kan niet nalaten op deze plaats de naam te noemen van twee andere vaste medewerksters der groep [Peter], n.l. de dames L. en B. Pirottin, wonende Armhoefstraat 22. Deze beide dames hebben een zeer groot aandeel gehad in het huisvesten der piloten. Ongeacht het aantal, ongeacht het tijdstip en vooral ook ongeacht de tijdsduur van het verblijf, steeds vond ieder piloot of ontsnapte gevangene bij hen een veilige en een zeer gastvrije schuilplaats”.[1]

De groep 'Peter' waartoe de dames Pirottin behoren staat onder leiding van Peter Hornman en bestaat verder uit wachtmeester Van Broekhoven, Jules Gimbrère, Frans Donders en fotograaf Bernard ter Hoeven. Armhoefstraat 22 is een adres waar aan Duitse gevangenschap ontsnapte Fransen, neergehaalde geallieerde piloten en zelfs twee Italianen een onderdak wordt geboden. Naast onderdak worden de gasten voorzien van voedsel, kleding, schoeisel en nieuwe identiteitspapieren. Ter Hoeven maakt de foto’s voor de identiteitsbewijzen die een fotomagazijn op de Heuvel heeft. De papieren worden door de dames Pirottin vervalst.

Het vervoer van de gasten gaat per fiets. Louise haalt de piloten per fiets van de treinstations van Tilburg en Oisterwijk. Andere fietstochten gaan naar de boerderij van de familie Rooijakkers in Moergestel of naar het grensgebied waar de piloten worden overgedragen aan de Witte Brigade.

Na de oorlog

Louise en haar zus Blanche zijn gedecoreerd voor hun inzet gedurende de Tweede Wereldoorlog. Louise bleef tot het voorjaar van 1971 aan de Armhoefstraat wonen. Begin mei 1971 verhuist ze naar de Pelgrimsweg 71. Op 30 oktober 1973 overlijdt Louise te Tilburg.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

Noten

  1. Anoniem, Tilburg in de oorlogsjaren 1940-1945 (Tilburg)