Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Loon, Henrietta Alida van

Jetje van Loon
Henrietta Alida van Loon - 2.jpg
Volledige namen Henrietta Alida van Loon
Geboortedatum 11-09-1926
Geboorteplaats Tilburg
Adres Van Goorstraat 24
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Gezinsverzorgster
Overlijdensdatum 01-02-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Kwam om het leven bij een inslag van een V-1 in de Minister Talmastraat op 1 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Jetje van Loon
Jetje en Rietje van Loon


Loon, Henriëtta ‘Jetje’ Alida van (geb. 11-09-1926 – gest. Tilburg 01-02-1945), gezinsverzorgster. Dochter van Fredericus Henricus van Loon (1888-1964), arbeider, en Alida Oomen (1890-?). Zij kwam om het leven bij een inslag van een V-1 in de Minister Talmastraat. Zij was ongehuwd.

Achtergrond en jeugd

Henriëtta, Jetje, werd op 11 september 1926 te Tilburg geboren als dochter van Fredericus van Loon en Alida Oomen. Zij was de helft van een tweeling. Haar tweelingzusje heette Maria ‘Rietje’ Joanna. Zij waren de twee jongsten uit een gezin van zeven kinderen, bestaande uit vier jongens en drie meisjes. Het gezin Van Loon woonde in de Van Goorstraat op nr. 24. Jetje werkte als bejaardenverzorgster in Tilburg.

1 februari 1945

Tilburg was op 27 oktober 1944 bevrijd, maar dat betekende niet dat de oorlog over was. Veel slachtoffers vielen in de maanden na de bevrijding door bombardementen, beschietingen, neerstortende V-1’s of door achtergebleven mijnen of granaten. Op 1 februari viel om tien over half een ‘s middags een Duitse V-1 neer in de Minister Talmastraat. Er vielen 22 doden, zes zwaargewonden en 78 lichtgewonden. Negen huizen werden vernield en zeven zwaar beschadigd. De ravage was enorm. De Luchtbeschermingsdienst en (vooral) de Militaire Geneeskundige Dienst van de in Tilburg gestationeerde Engelse militairen hielden zich bezig met het verlenen van eerste hulp, het vervoer van doden en gewonden naar het Militair ziekenhuis in de Elzenstraat en met het opruimen van de ravage. Jetje van Loon was een van de 22 doden. Zij was die dag aan het werk in de Minister Talmastraat. Normaal gesproken ging zij tussen de middag altijd naar huis om te eten, alleen die dag niet. Een van de mensen die zij verzorgde zou ’s middags naar het ziekenhuis moeten en Jetje zou meegaan.

De uitvaart vond plaats op dinsdag 9 februari in de parochiekerk van de Heilige Dionysius.

Gebeurtenis

Explosie vliegende bom (V-1) Tilbug, Minister Talmastraat

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg


Mails F. van Loon d.d. 4 mei 2021 en 28 mei 2021


Oost-Brabant 07-02-1945


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 141-143