Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lobb, Leonard

Leonard Lobb
Afbeelding gewenst
Volledige namen Leonard L. Lobb
Geboortedatum 29 jaar
Woonplaats St. Austell, Cornwall (GB)
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 01-08-1942
Plaats van overlijden Moergestel
Bijzonderheden Vliegtuig aangeschoten door Duitse nachtjager en in aanraking gekomen met hoogspanningsleiding. Drie bemanningsleden overleefden de crash.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Rang, functie en onderdeel

Leonard Lobb Sergeant (Observer) 14 OTU RAF

Gebeurtenis

In de late avond van 31 juli en de vroege ochtend van 1 augustus 1942 zetten de geallieerden 630 bommenwerpers in voor een grote aanval op Düsseldorf. Vliegtuigen stijgen op van de Engelse bases Cottesmore (14 OTU) en Finningley (25 OTU). Het weer is uitstekend: helder maanlicht.

Deze nacht hebben we te maken met twee vliegtuigcrashes. Tussen 0.30 en 01.30 uur neemt de Luchtbeschermingsdienst in Tilburg meerdere vliegtuigen waar op zeer grote hoogte boven de stad. Zoeklichten flitsen aan, explosies worden waargenomen op ca. 1500 meter hoogte. Grote groepen vliegtuigen trekken voorbij vanuit het westen in oostelijke richting. Er ontstaat een luchtgevecht boven de stad. Eerst om 04.17 wordt einde luchtalarm gegeven. Omstreeks 03.00 uur komt een Vickers Wellington MK.IC van het 25 OTU neer in de gemeente Loon op Zand, genaamd de Finantiën. Van de vier bemanningsleden komt er één om het leven, W.F. Penney. Hij wordt in eerste instantie begraven aan de Gilzerbaan in Tilburg, maar in 1946 herbegraven in Bergen op Zoom.

De tweede crash vindt omstreeks 03.10 uur plaats onder de gemeente Moergestel in een perceel bouwland naast de provinciale weg Moergestel-Oirschot. De gemeente- en onbezoldigd rijksveldwachter, R.A. van Geersaem, hoorde de klap. Toen hij zich gereed maakte om op onderzoek uit te gaan, ontving hij van de burgemeester telefonisch de opdracht het vliegtuig te gaan zoeken. Op de plaats des onheils aangekomen, trof hij bij het wrak een man aan, die hem vertelde dat het vliegtuig door vier personen was bemand. Na onderzoek vond van Geersaem één persoon naast en één persoon onder het vliegtuig, beiden zwaar gewond. De vierde persoon lag eveneens onder het vliegtuig. De agent veronderstelde dat deze man dood was, doch toen hij later uit zijn benarde positie bevrijd werd bleek hij springlevend. Hij had wonder boven wonder zelfs geen letsel opgelopen. Ondertussen was de burgemeester in gezelschap van dokter Van Delft ter plaatse.

Nadat de burgemeester de toestand had opgenomen, vertrok hij met de fiets van de veldwachter om o.m. de Duitse en Nederlandse instanties te waarschuwen alsmede om de EHBO ploeg van de Luchtbeschermingsdienst op te roepen. Inmiddels was ook P.J. van Rooy, wachtmeester der Marechaussee van de Brigade Oisterwijk gearriveerd, later gevolgd door twee van zijn collega's. Eén van de zwaargewonden werd met de auto naar het Sint Elisabethziekenhuis in Tilburg vervoerd en overgegeven aan de Duitse Wehrmacht. Later werd de andere zwaargewonde door de Duitsers met een ziekenauto opgehaald. Leden van de Duitse Feldgendarmerie waren ondertussen aangekomen en hadden de bewaking van de twee overgebleven bemanningsleden en het vliegtuigwrak overgenomen. Het vliegtuig – aangeschoten door een Duitse jager – was in aanraking gekomen met een hoogspanningsleiding van de PNEM. De zwaargewonde sergeant Leonard Lobb uit Cornwall zou zijn makkers E.P. Collins, G.B. Russell en M.S. Whiting niet in krijgsgevangenschap vergezellen. Nog dezelfde dag sterft hij, 29 jaar oud, in het Sint Elisabethziekenhuis in Tilburg.[1]

Leonard Lobb is begraven op de Algemene begraafplaats aan de Gilzerbaan te Tilburg, vak A, rij 1, graf 24. Grafschrift: OUR MEMORY OF HIM IS PLEASANT. FATHER, MOTHER, MADELINE AND MABEL

Externe links

Noten

  1. Bron: G. Kobes, De Tilburgse Koerier, 21 september 1989.