Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lieve Vrouwe broederschap

Lieve Vrouwe broederschap
13.5 afscheid Ad G 048.jpg
Het huis van de Zwanenbroeders in de Hinthamerstraat in 's-Hertogenbosch was het thuis van de Lieve Vrouwe Broederschap.

In de Bossche St. Janskerk was in de middeleeuwen een groep mensen betrokken bij de opluistering van de Mariadiensten in de kerk. In 1318 verenigden zij zich officieel in een Mariabroederschap: de Lieve Vrouwe Broederschap. De broederschap bezat en onderhield een eigen kapel in de St. Jan. De vereniging kwam op gezette tijden bij elkaar in het zijkoor van de St. Jan om te zingen en de getijden te vieren. De broederschap organiseerde de Mariadiensten in de kerk, maar ook de Mariaprocessie. Alle leden van de broederschap ontvingen een kaars die ze op 2 februari (Maria Lichtmis), de feestdag van hun patroonheilige, moesten branden. In de loop der eeuwen zijn ook enkele Udenhouters lid geweest van de broederschap.(Zie ook Unentse Sprokkels 8, blz. 48 t/m 59.)