Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lieshout, Augustinus Johannes Adrianus van

Gust van Lieshout
Volledige namen Augustinus Johannes Adrianus van Lieshout
Geboortedatum 07-01-1924
Geboorteplaats Tilburg
Adres Lijsterstraat 50
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 04-07-1945
Plaats van overlijden Gevelsberg (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een ziekte tijdens de arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Lieshout, Augustinus ‘Gust’ Johannes Adrianus van (geb. Tilburg 07-01-1924 – gest. 04-07-1945 Gevelsbergen (DE), textielarbeider. Zoon van Wilhelmus Lambertus Petrus van Lieshout (1901-1984) en Johanna Maria Henrica Meeuwsen (1904-1995). Hij overleed op 4-7-1945 in Gevelsbergen aan de gevolgen van tbc.

Achtergrond en jeugd

Gust van Lieshout is geboren op 7 januari 1924 te Tilburg als oudste kind van Wilhelmus van Lieshout, fabrieksarbeider, en Johanna Meeuwsen. De eerste jaren van zijn leven woonde Gust met zijn ouders aan het Smidspad, in 1927 verhuisde het gezin naar de Beeksedijk. De jaren daarna werden er nog drie broertjes geboren. In 1936 verhuisde de familie Van Lieshout naar de Lijsterstaat 50. Gust volgde de kleuterschool en de lagere school op Broekhoven II. Vervolgens is hij als textielarbeider gaan werken bij wollenstoffenfabriek Ant. De Rooij & Zn. in de Jan Aartestraat. Pa van Lieshout werkte daar ook.

In de oorlog

Tijdens de oorlog heeft Van Lieshout zich aangemeld bij de Nederlandse Arbeidsdienst; “dan hoefde hij niet naar Duitsland”, zo laat zijn broer Henk weten. In 1941 kreeg elke man een oproep om in dienst te gaan. Eerst vrijwillig, maar aangezien dit weinig tot geen reacties opleverde werd deelname verplicht gesteld. Veel mannen doken toen onder. Het werk bestond voornamelijk uit landbouwwerkzaamheden en ontginningen. Van Lieshout kwam terecht in het Limburgse Mook. In de avond ging hij regelmatig op bezoek bij de familie Willems in Mook. Dit gezin had twee jongens, die Van Lieshout meenamen naar hun huis. Beide families hebben nog steeds contact met elkaar. Later moest van Lieshout toch naar Duitsland om te werken. Na enkele jaren is hij onder gedoken bij familie in Tilburg. In juli 1944 is hij opgepakt bij de Belgische grens en overgebracht naar de gevangenis in ‘s-Hertogenbosch. Daar heeft hij 3 weken gezeten, vervolgens is hij op transport gesteld naar Duitsland.[1] Later hoorden Van Lieshouts ouders van zijn vrienden hoe het hem verder is vergaan. Toen zijn vrienden de bevrijders tegemoet gingen, bleef Gust achter, want hij voelde zich niet gezond. Uit berichten die zijn ouders nadien kregen, zou de Organization Todt (OT) hem in juni 1945 in een kelder gevonden hebben.[2] Van Lieshout overleed op 4 juli 1945 in het Duitse Gevelsbergen aan tbc.

Na jaren in Duitsland begraven te hebben gelegen, is Van Lieshout op 1 september 1952 in Tilburg begraven. In de jaren ‘80 is hij herbegraven op het Nationaal Ereveld in Loenen.

Gebeurtenis

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg


Mail H. van Lieshout, d.d. 12 mei 2021


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Website

Oorlogsgravenstichting

Noten

  1. Mail H. van Lieshout, d.d. 12 mei 2021
  2. Mail H. van Lieshout, d.d. 12 mei 2021