Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Lange Nieuwstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Noord
Wijknaam: Besterd
Datum besluit: B & W 24 februari 1987 [1]
Jaar: 1881De straat lopende vanaf de Besterdring, tegenover de Korte Nieuwstraat, westwaarts daarna noord-, west-, zuid- en westwaarts tot de Gasthuisring tegenover de Philips Vingboonsstraat. [N.B.: Het tracé van de straat is niet gewijzigd, alleen de rijbaan loopt zoals omschreven in het besluit.]


Langenieuwstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

1562.jpgDe Lange Nieuwstraat in 1914.De Lange Nieuwstraat is omstreeks 1870 nieuw aangelegd en bestraat, volgens de legger van wegen en voetpaden van 1872 door de eigenaar van Nijveroord, en aan de stad afgestaan bij het leggen der gasbuizen langs over de straat. Dit was de architect H.J. van Tulder (> Hendrik van Tulderstraat en Nijverstraat). Op de kaart van A. Arts ca. 1870 staat de Lange Nieuwstraat al aangegeven. De eerste officiële vaststelling werd in 1881 door de gemeenteraad gedaan, lopende van Mutsalers-Van Kakerken door Nijveroord tot de fabriek van Van Spaendonck en door de gemeenteraad in 1900 Van de Gasthuisstraat langs het St, Joseph-gesticht tot de Koestraat.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987).