Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Laan, Franke van der

Franke van der Laan
Laan.png
Volledige namen Franke van der Laan
Geboortedatum 16-09-1917
Geboorteplaats Haskerland
Adres Ringbaan-Zuid 500
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 20-05-1940
Plaats van overlijden Calais (FR)
Bijzonderheden Omgekomen tijdens het bombardement op 'S.S. De Pavon' op 20 mei 1940.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Franke van der Laan (Geb. Haskerland 16-9-1917– gest. 20-5-1940 Calais), militair. Zoon van Bouwe van der Laan (1888-1950) en Klaasje Jongsma (1889-1951).

Achtergrond en jeugd

Franke wordt op 16 september 1917 te Haskerland geboren als zoon van Bouwe van der Laan , slager en Klaasje Jongsma. Franke is de oudste zoon, na hem wordt er nog een dochter Klaasje en een zoon Kees geboren. Franke is een poosje werkzaam als kantoorbediende maar meldt zich aan bij het leger. Als hij in 1938 vanuit Wassenaar kamp Waalsdorp naar de Kromhoutkazerne aan de Bredaseweg overgeplaatst wordt heeft hij de rang van capitulant-sergeant( Capitulant=dienstplichtige die vrijwillige zijn diensttijd verlengd) Later verhuist Franke naar de Koning Willem II kazerne aan de Ringbaan -Zuid.

Gebeurtenis

In de oude Jean Bart-kazerne in Duinkerke hadden in de meidagen van 1940 ruim 2000 Nederlandse militairen onderdak gevonden. Ze hadden in de Peel-Raamstelling en bij Rotterdam gevochten; na de capitulatie van Nederland op 15 mei waren ze naar Zeeland getrokken, waar nog doorgevochten werd. Na de capitulatie in Zeeland op 18 mei zijn ze naar Duinkerke getrokken.

De toestand in Duinkerke is chaotisch en de Franse commandant ziet de Nederlandse militairen het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Hier wordt de Pavon voor ingeschakeld. Het werd al eerder ingezet voor troepentransport. Op 12 mei 1940 bracht het schip Franse militairen naar Vlissingen. Een week later was het schip in Duinkerke. Het ruim van het schip ligt vol balen katoen, de resten van een eerdere vracht van het schip.

De Pavon had uiteindelijk ongeveer 1450 Nederlandse militairen aan boord toen zij Duinkerke verliet met bestemming La Rochelle. De Pavon voer vlak langs de kust naar La Rochelle. Duitse vliegtuigen voerden een aanval uit waarbij het schip met mitrailleurs werd beschoten; enkele afgeworpen bommen misten hun doel. Uiteindelijk landde één vliegtuigbom in het ruim, waardoor ruim 50 Nederlandse militairen werden gedood en 100 gewond raakten. De balen katoen vatten vlam en er ontstond paniek; veel mannen sprongen over boord. De Kapitein wist zijn schip in de vroege ochtend van 21 mei 1940 bij Oye op het strand te zetten waar men bij eb het schip kon verlaten. De Pavon was onherstelbaar beschadigd.

Van der Laan bevond zich waarschijnlijk in het ruim toen de Pavon door een bom getroffen werd. Er werd niet toegestaan dat de dodelijke slachtoffers geborgen werden. Het schip is volledig uitgebrand Er is van hem geen graflocatie bekend

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis