Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kunstcluster

Op 10 december 1996 werd door koningin Beatrix de eerste fase van het Kunstcluster geopend, waarvan de latere Concertzaal een belangrijk onderdeel is. In 2007 werd de bouw van dit cultuur- en onderwijscomplex voltooid. Zes vakopleidingen die door de stad verspreid waren en behoren tot Fontys Hogeschool voor de Kunsten kregen hier onderdak. Dit zijn de Dansacademie, het Brabants Conservatorium, de Academie voor Beeldende Vorming, de Academie voor Architectuur en Stedenbouw, de Academie voor Drama en de Rockacademie. Later werd de Academy for Circus & Performance Art toegevoegd. Het Kunstcluster werd ontworpen door prof. Jo Coenen.

Voor de uitwerking van zijn bouwplan werden vijf herenhuizen in de Bisschop Zwijsenstraat gesloopt en werden een voormalig klooster en een kloosterkapel in de nieuwbouw opgenomen. Foto 1 toont het Hoofdbureau van Politie en café op de hoek van de Bisschop Zwijsenstraat, die in 1959 zijn gesloopt.

Ook de Concertzaal is een onderdeel van het Kunstcluster (foto 2). Dit beeldbepalende gebouw is het visitekaartje van Coenens ontwerp. De zaal biedt plaats aan achthonderd toeschouwers en heeft een door Peter Struycken ontworpen lichtplafond. Bij de Concertzaal, die ook dienst doet als expositieruimte, ligt een van de onderdoorgangen die toegang verschaffen tot de Muzentuin. Deze groene pauzeplaats fungeert tevens als podium voor festivals en andere culturele manifestaties. Bij die onderdoorgang bevindt zich een metershoge wand met de namen van alle sponsoren die de bouw van het Kunstcluster mede mogelijk maakten. Het Kunstcluster werd aangelegd op initiatief van burgemeester Gerrit Brokx, met als doel Tilburg een nieuwe culturele impuls en aantrekkingskracht te geven.