Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kuil 25

De Kuil
OdenhoutKuil25-1.jpeg
Kuil25

Boerderij Kuil 25 is bij de start van het kadaster eigendom van Adriaan Jan Verhoeven. Enige tijd is de boerderij eigendom van Jan Verhoeven, gehuwd met Jans Willems, een zus van de drie broers Willems die buur waren op Kuil 27. Jan overlijdt jong, in 1901, waarna Jans met haar zoon Kobus naar de Groenstraat verhuist; Kobus (Sjaak) wordt later pastoor te Sterksel. De boerderij komt dan in bezit van Adrianus Verhoeven, gehuwd met Elisabeth (Betje) Bertens. Adrianus is opgegroeid op de boerderij aan de Loonse Molenstraat, of liever gezegd vooraan links in de Groote Steeg, waar Harrie Vermeer woonde en die later is afgebroken. Adrianus heeft een broer Willem, die vrijgezel is, die woont in de Kreitenmolenstraat in de middelste van drie woningen onder één kap naast de schoenmakers de gebroeders Van de Wouw. Maar Willem is bijna altijd op de Kuil 25 te vinden. Adrianus Verhoeven en Elisabeth Bertens krijgen twee kinderen, Maria Wilhelmina die in 1913 trouwt met Antonius Vermeer uit Haaren en ook in Haaren gaat wonen, en Johannes, in het dorp bekend als Jan van Betjes. Van hem gaat de boerderij over op zijn zoon Jos Verhoeven. Jos verkoopt in 1965 zijn boerderij aan de gemeente Udenhout en verplaatst zijn bedrijf naar de Flevopolder. De gemeente verkoopt de boerderij door aan Harrie Klijn, zoon van Lenard Klijn die boerde aan de Slimstraat maar de boerderij verkocht aan de gemeente ter ontsluiting van de te bouwen wijk Drieshof. Harrie Klijn krijgt bij de aankoop van de gemeente toestemming om de voormalige bedrijfsruimte, waar Jos Verhoeven kippen mestte, om te bouwen tot een woonruimte voor zijn ouders Lenard Klijn en Bertha van der Meijden, Kuil 25A. In 1984 vertrekken Harrie Klijn en echtgenote naar Bladel en verkopen de woningen die sindsdien vele eigenaars hebben gekend. Thans woont op nummer 25 de familie De Boer en op 25A heeft Wim, zoon van Piet (van Kees) van Strijdhoven, een boomkwekerij.

Als Jos Verhoeven na zijn huwelijk op de boerderij komt, trekt vader Jan van Betjes met de nog thuiswonende kinderen naar de overkant van de straat. Oudste dochter Lies trouwt als laatste met Jan Beijer en zij blijven op de boerderij, waar Lies nog altijd woont.

Filosoof Cornelis Verhoeven is geboren op de boerderij Kuil 25 als zoon van genoemde Jan van Betjes.


Zie ook 37 De Kuil