Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kruijsen, Peter Franciscus Cornelis: verschil tussen versies

 
(11 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
 
{{Infobox oorlogsslachtoffers
| naam                    = Peter Franciscus Cornelis Kruijsen  
+
| naam                    = Piet Kruijsen  
| afbeelding              =  
+
| afbeelding              = [[Bestand:Bidprentje Piet Kruijsen.jpeg|300px]]
 
| onderschrift            =  
 
| onderschrift            =  
 
| volledige namen        = Peter Franciscus Cornelis Kruijsen  
 
| volledige namen        = Peter Franciscus Cornelis Kruijsen  
Regel 12: Regel 12:
 
| beroep                  = Metselaar
 
| beroep                  = Metselaar
 
| overlijdensdatum        = 16-09-1944
 
| overlijdensdatum        = 16-09-1944
| plaats van overlijden  = Tilburg
+
| plaats van overlijden  = Berkel-Enschot
 
| bijzonderheden          =  
 
| bijzonderheden          =  
 
}}
 
}}
Regel 26: Regel 26:
 
Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie.  
 
Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie.  
 
We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.   
 
We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.   
We ontvangen je reactie graag via '''info@regionaalarchieftilburg.nl''' o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers  
+
We ontvangen je reactie graag via [mailto:info@regionaalarchieftilburg.nl info@regionaalarchieftilburg.nl] o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
  
 +
 +
'''Kruijsen, Peter (Piet) Franciscus Cornelis''' (geb. 21-09-1904 in Boxtel, gest. 16-09-1944 in Berkel-Enschot). Zoon van Petrus Kruijsen (1869 – 1948) en Adriana van de Ven (1871 – 1939). Op 26-01-1926 trouwt hij met Cornelia Adriana Martin (1905 – ?). Uit dit huwelijk werden 7 kinderen geboren. Kruijsen overleed op 16-09-1944 aan verwondingen door kogels en granaatscherven bij een geallieerde luchtaanval.
 +
 +
==Achtergrond==
 +
Piet Kruijsen is het vijfde kind van Petrus Kruijsen en Adriana van de Ven. Hij wordt geboren in Boxtel op 21-09-1904. Zijn vader is metselaar. Piet treedt in zijn voetsporen en wordt ook (meester-) metselaar en aannemer. Hij trouwt op 26 januari 1926 met Cornelia Adriana Martin. Zij krijgen zeven kinderen. Zij wonen achtereenvolgens aan de [[Oisterwijksebaan (Tilburg)|Oisterwijksebaan]], de [[Atelierstraat (Tilburg) |Atelierstraat]] en de [[Jan Scharpstraat (Tilburg)|Jan Scharpstraat]]. Vanaf 1933 woont het gezin op Bosscheweg 216.
 +
Piets bedrijf ligt aan de Bosscheweg in Tilburg en zijn opslag aan de [[Nautilusstraat (Tilburg)| Nieuw Lovenstraat]]. In zijn vrije tijd voetbalt en schaatst hij. Als hij niet kan werken omdat het vriest, maakt hij schaatsbanen op het [[Wilhelminakanaal]] met de brugwachter.
 +
 +
==Oorlog==
 +
In zijn boek over Lovense oorlogsslachtoffers beschrijft Rob Maayen uitgebreid hoe het gezin Kruijsen geen honger lijdt tijdens de oorlog dankzij Kruijsens connecties en dankzij de konijnen die hij houdt in zijn opslagloods. Op 15 september 1944 wordt de Bosscheweg ontruimd, omdat er bruggen opgeblazen gaan worden. Het gezin Kruijsen vindt elders onderdak bij familie.
 +
 +
==Luchtaanval==
 +
Op 16 september 1944 gaat Kruijsen [[Horst, Adrianus van der|Jos van der Horst]] en Driek de Kort, bekenden uit de buurt, op weg om aardappels te kopen. Ze hebben een handkar bij zich en lopen langs het spoor richting Udenhout. Bij de overweg ter hoogte van de ‘St. Jozefhoeve’ moeten ze wachten op een trein met Duits legermaterieel en munitie. Engelse jachtvliegtuigen openen het vuur op de trein en Kruijsen zoekt met Van der Horst en de Kort dekking in een sloot. Wat er daarna precies gebeurt is onduidelijk. Rob Maayen schrijft dat de handkar mogelijk wordt aangezien voor afweergeschut. De plek wordt in elk geval flink onder vuur genomen en de handkar lijkt het doelwit. De drie mannen worden zwaar getroffen door granaatscherven en kogels. Kruijsens tabaksdoos en portemonnee worden doorboord. Alleen de Kort kan nog overeind komen.
 +
Rob Maayen schrijft: “Hij roept tegen de anderen: ‘We moeten weg!’ Piet antwoordt daarop: ‘Je hoeft naar mij niet meer te kijken. Ik ga dood…’. Daarna verliest hij het bewustzijn en overlijdt ter plaatse.” Na de aanval worden de mannen via de ‘St Jozefhoeve’ naar het [[Sint Elisabeth Ziekenhuis]] gebracht. Op 21 september is de uitvaartdienst, om 9 uur, in de parochiekerk van de Heilige Willibrordus, in de wijk Loven. Kruijsen wordt begraven op het kerkhof van Loven. Hij wordt naast Jos van der Horst begraven. [[Bestand:Overlijdensadvertentie Peter Kruijsen.jpg|200pxx|rechts]]
  
 
==Gebeurtenis==
 
==Gebeurtenis==
 
* [[Vliegtuigbeschieting Tilburg, 1944.]]
 
* [[Vliegtuigbeschieting Tilburg, 1944.]]
Omgekomen bij een van de vele vliegtuigbeschietingen in en rondom Tilburg.
+
 
 +
==Bronnen en Literatuur==
 +
 
 +
*Regionaal Archief Tilburg, [https://www.regionaalarchieftilburg.nl/zoek-in-archieven/?/file/756588e932df354d8fd573cfa569fb0c Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945], invnr. 190
 +
 
 +
*Ad de Beer en Gerrit Kobes, ''Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen'', Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 120
 +
*Rob Maayen, ''Loven in de schaduw van oorlog en geweld'' (Tilburg 1997), p. 49 – 51
  
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]
 
[[Categorie:Oorlogsslachtoffers_Tilburg]]

Huidige versie van 25 aug 2021 om 15:42

Piet Kruijsen
Bidprentje Piet Kruijsen.jpeg
Volledige namen Peter Franciscus Cornelis Kruijsen
Geboortedatum 21-09-1904
Geboorteplaats Boxtel
Adres Bosscheweg 216
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Cornelia Adriana Martin
Beroep Metselaar
Overlijdensdatum 16-09-1944
Plaats van overlijden Berkel-Enschot

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden

Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Kruijsen, Peter (Piet) Franciscus Cornelis (geb. 21-09-1904 in Boxtel, gest. 16-09-1944 in Berkel-Enschot). Zoon van Petrus Kruijsen (1869 – 1948) en Adriana van de Ven (1871 – 1939). Op 26-01-1926 trouwt hij met Cornelia Adriana Martin (1905 – ?). Uit dit huwelijk werden 7 kinderen geboren. Kruijsen overleed op 16-09-1944 aan verwondingen door kogels en granaatscherven bij een geallieerde luchtaanval.

Achtergrond

Piet Kruijsen is het vijfde kind van Petrus Kruijsen en Adriana van de Ven. Hij wordt geboren in Boxtel op 21-09-1904. Zijn vader is metselaar. Piet treedt in zijn voetsporen en wordt ook (meester-) metselaar en aannemer. Hij trouwt op 26 januari 1926 met Cornelia Adriana Martin. Zij krijgen zeven kinderen. Zij wonen achtereenvolgens aan de Oisterwijksebaan, de Atelierstraat en de Jan Scharpstraat. Vanaf 1933 woont het gezin op Bosscheweg 216. Piets bedrijf ligt aan de Bosscheweg in Tilburg en zijn opslag aan de Nieuw Lovenstraat. In zijn vrije tijd voetbalt en schaatst hij. Als hij niet kan werken omdat het vriest, maakt hij schaatsbanen op het Wilhelminakanaal met de brugwachter.

Oorlog

In zijn boek over Lovense oorlogsslachtoffers beschrijft Rob Maayen uitgebreid hoe het gezin Kruijsen geen honger lijdt tijdens de oorlog dankzij Kruijsens connecties en dankzij de konijnen die hij houdt in zijn opslagloods. Op 15 september 1944 wordt de Bosscheweg ontruimd, omdat er bruggen opgeblazen gaan worden. Het gezin Kruijsen vindt elders onderdak bij familie.

Luchtaanval

Op 16 september 1944 gaat Kruijsen Jos van der Horst en Driek de Kort, bekenden uit de buurt, op weg om aardappels te kopen. Ze hebben een handkar bij zich en lopen langs het spoor richting Udenhout. Bij de overweg ter hoogte van de ‘St. Jozefhoeve’ moeten ze wachten op een trein met Duits legermaterieel en munitie. Engelse jachtvliegtuigen openen het vuur op de trein en Kruijsen zoekt met Van der Horst en de Kort dekking in een sloot. Wat er daarna precies gebeurt is onduidelijk. Rob Maayen schrijft dat de handkar mogelijk wordt aangezien voor afweergeschut. De plek wordt in elk geval flink onder vuur genomen en de handkar lijkt het doelwit. De drie mannen worden zwaar getroffen door granaatscherven en kogels. Kruijsens tabaksdoos en portemonnee worden doorboord. Alleen de Kort kan nog overeind komen.

Rob Maayen schrijft: “Hij roept tegen de anderen: ‘We moeten weg!’ Piet antwoordt daarop: ‘Je hoeft naar mij niet meer te kijken. Ik ga dood…’. Daarna verliest hij het bewustzijn en overlijdt ter plaatse.” Na de aanval worden de mannen via de ‘St Jozefhoeve’ naar het Sint Elisabeth Ziekenhuis gebracht. Op 21 september is de uitvaartdienst, om 9 uur, in de parochiekerk van de Heilige Willibrordus, in de wijk Loven. Kruijsen wordt begraven op het kerkhof van Loven. Hij wordt naast Jos van der Horst begraven.

200pxx

Gebeurtenis

Bronnen en Literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 120
  • Rob Maayen, Loven in de schaduw van oorlog en geweld (Tilburg 1997), p. 49 – 51