Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kranten: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
Tot 1840 kende Tilburg geen eigen krant. Het zeer kleine aantal Tilburgers dat kranten las, moest het doen met onder meer de Bossche Courant. Op 7 augustus 1840 verscheen het eerste nummer van het Algemeen Nieuws- en Advertentieblad der Provincie Noord-Braband, gedrukt en uitgegeven door [[Drukkerij A.J. van der Voort & Zonen]]. In 1842 werd het omgedoopt in De Echo. Het is onbekend hoe lang deze krant heeft bestaan. In 1862 werd door Drukkerij [[Goewie]] weer een krant in Tilburg uitgebracht, De Tilburger Bode. Deze zou zestien jaar bestaan. Inmiddels was in 1865 door W. Bergmans ([[Drukkerij/Boekhandel Bergmans]]) het Weekblad van Tilburg opgericht, dat vanaf 1866 door [[Drukkerij N. Luijten]] in Tilburg werd gedrukt. Na afschaffing van het dagbladzegel (belasting) in 1869 werd het weekblad omgezet in de twee keer per week verschijnende Tilburgsche Courant, Algemeen Nieuws- en Advertentieblad. Sinds 1911 verscheen de krant dagelijks als [[Tilburgsche Courant]]. In 1931 werd dit dagblad verkocht aan Antoine [[Arts]], die sinds 1879 de [[Nieuwe Tilburgsche Courant]] uitgaf. In 1917 was een derde krant in Tilburg verschenen, Het [[Nieuwsblad van het Zuiden]]. In 1964 hield de Nieuwe Tilburgsche Courant op te bestaan. De uitgeversrechten werden verkocht aan Het Nieuwsblad van het Zuiden. De opvolger daarvan, Het Nieuwsblad, fuseerde in 1992 met het [[Brabants Dagblad]]. Tilburg heeft een eigen hoofdeditie van het Brabants Dagblad, maar heeft na ruim 150 jaar geen eigen krant meer. Naast dagbladen heeft Tilburg vele nieuws- en advertentiebladen gekend, zoals de Tilburgsche Post (Drukkerij Jean [[Smits & Zonen]]) en [[Roomsch Leven]]. Momenteel telt Tilburg nog twee stedelijke weekbladen, namelijk [[De Tilburgse Koerier]] en [[Stadsnieuws]].
+
Tot 1840 kende Tilburg geen eigen krant. Het zeer kleine aantal Tilburgers dat kranten las, moest het doen met onder meer de Bossche Courant. Op 7 augustus 1840 verscheen het eerste nummer van het Algemeen Nieuws- en Advertentieblad der Provincie Noord-Braband, gedrukt en uitgegeven door [[Drukkerij A.J. van der Voort & Zonen]]. In 1842 werd het omgedoopt in De Echo. Het is onbekend hoe lang deze krant heeft bestaan. In 1862 werd door [[Drukkerij Goewie]] weer een krant in Tilburg uitgebracht, De Tilburger Bode. Deze zou zestien jaar bestaan. Inmiddels was in 1865 door W. Bergmans ([[Drukkerij/Boekhandel Bergmans]]) het Weekblad van Tilburg opgericht, dat vanaf 1866 door [[Drukkerij N. Luijten]] in Tilburg werd gedrukt. Na afschaffing van het dagbladzegel (belasting) in 1869 werd het weekblad omgezet in de twee keer per week verschijnende Tilburgsche Courant, Algemeen Nieuws- en Advertentieblad. Sinds 1911 verscheen de krant dagelijks als [[Tilburgsche Courant]]. In 1931 werd dit dagblad verkocht aan [[Antoine Arts]], die sinds 1879 de [[Nieuwe Tilburgsche Courant]] uitgaf. In 1917 was een derde krant in Tilburg verschenen, Het [[Nieuwsblad van het Zuiden]]. In 1964 hield de Nieuwe Tilburgsche Courant op te bestaan. De uitgeversrechten werden verkocht aan Het Nieuwsblad van het Zuiden. De opvolger daarvan, Het Nieuwsblad, fuseerde in 1992 met het [[Brabants Dagblad]]. Tilburg heeft een eigen hoofdeditie van het Brabants Dagblad, maar heeft na ruim 150 jaar geen eigen krant meer. Naast dagbladen heeft Tilburg vele nieuws- en advertentiebladen gekend, zoals de Tilburgsche Post (Drukkerij Jean [[Smits & Zonen]]) en [[Roomsch Leven]]. Momenteel telt Tilburg nog twee stedelijke weekbladen, namelijk [[De Tilburgse Koerier]] en [[Stadsnieuws]].
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 24 okt 2012 om 21:22

Tot 1840 kende Tilburg geen eigen krant. Het zeer kleine aantal Tilburgers dat kranten las, moest het doen met onder meer de Bossche Courant. Op 7 augustus 1840 verscheen het eerste nummer van het Algemeen Nieuws- en Advertentieblad der Provincie Noord-Braband, gedrukt en uitgegeven door Drukkerij A.J. van der Voort & Zonen. In 1842 werd het omgedoopt in De Echo. Het is onbekend hoe lang deze krant heeft bestaan. In 1862 werd door Drukkerij Goewie weer een krant in Tilburg uitgebracht, De Tilburger Bode. Deze zou zestien jaar bestaan. Inmiddels was in 1865 door W. Bergmans (Drukkerij/Boekhandel Bergmans) het Weekblad van Tilburg opgericht, dat vanaf 1866 door Drukkerij N. Luijten in Tilburg werd gedrukt. Na afschaffing van het dagbladzegel (belasting) in 1869 werd het weekblad omgezet in de twee keer per week verschijnende Tilburgsche Courant, Algemeen Nieuws- en Advertentieblad. Sinds 1911 verscheen de krant dagelijks als Tilburgsche Courant. In 1931 werd dit dagblad verkocht aan Antoine Arts, die sinds 1879 de Nieuwe Tilburgsche Courant uitgaf. In 1917 was een derde krant in Tilburg verschenen, Het Nieuwsblad van het Zuiden. In 1964 hield de Nieuwe Tilburgsche Courant op te bestaan. De uitgeversrechten werden verkocht aan Het Nieuwsblad van het Zuiden. De opvolger daarvan, Het Nieuwsblad, fuseerde in 1992 met het Brabants Dagblad. Tilburg heeft een eigen hoofdeditie van het Brabants Dagblad, maar heeft na ruim 150 jaar geen eigen krant meer. Naast dagbladen heeft Tilburg vele nieuws- en advertentiebladen gekend, zoals de Tilburgsche Post (Drukkerij Jean Smits & Zonen) en Roomsch Leven. Momenteel telt Tilburg nog twee stedelijke weekbladen, namelijk De Tilburgse Koerier en Stadsnieuws.