Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montagnards: verschil tussen versies

(7 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
<foto><beeldonline>8a8172aa-1e3d-4f1d-961a-629ab69c9fdc</beeldonline></foto>In 1844 was er in de [[Sociëteit Philharmonie]] een optreden van het Franse koor Les Montagnards de Baguères-de Bigarre. Schijnbaar maakte dit concert zodanig indruk dat in 1845 in Tilburg de Liedertafel Souvenir des Montagnards werd opgericht. Dit mannenkoor bestond lange tijd voornamelijk uit welgestelde middenstanders. In 1877 kreeg het een door [[Edouard Fremau]] ontworpen sociëteitsgebouw in de Comediestraat (Willem II-straat). In 1902 verleende koningin Wilhelmina het predicaat Koninklijke aan de vereniging. Na 1945 werden ook vrouwen toegelaten en vanaf 1955 ging het koor behalve concerten ook opera’s uitvoeren, later vaak samen met andere koren. Legendarisch was de uitvoering van de Aïda bij [[Tilburg Totaal]] (1971), waar echte olifanten werden ingezet. Sinds 1966 verzorgt het koor kamermuziekconcerten in de aula van de [[Universiteit van Tilburg]]. In 1995 werd het 150-jarig jubileum gevierd in de [[Stadsschouwburg]], waar ook het genoemde koor uit Frankrijk optrad. Sinds dat jaar is er een Souvenir Theater Compagnie, die onder meer jazz, pop, lichte opera en musicals uitvoert. In 1997 werd een Souvenir Jeugd Koor opgericht voor de opleiding van jonge vocalisten. Vanuit de Souvenir des Montagnards ontstonden een bridgeclub (1940; [[bridgen]]), een toneelclub (1965), een carnavalsvereniging (1977) en een biljartclub (1982). Ook deze zijn nog altijd actief. Souvenir des Montagnards verliet in 1970 het sociëteitsgebouw en trok in bij de [[Nieuwe Koninklijke Harmonie]]. In 1983 werd er verhuisd naar een voormalig schoolgebouw aan de Ringbaan-Zuid. In het oude onderkomen is nu [[Cinecitta]] gevestigd.
+
[[Bestand:LiedertafelSdM.jpg|400px|thumb|left|'Eerelid' collectie Regionaal Archief Tilburg]]In 1844 was er in de [[Sociëteit Philharmonie]] een optreden van het Franse koor Les Montagnards de Baguères-de Bigarre. Schijnbaar maakte dit concert zodanig indruk dat in 1845 in Tilburg de Liedertafel Souvenir des Montagnards werd opgericht. Dit mannenkoor bestond lange tijd voornamelijk uit welgestelde middenstanders. In 1877 kreeg het een door [[Edouard Fremau]] ontworpen sociëteitsgebouw in de Comediestraat (Willem II-straat). In 1902 verleende koningin Wilhelmina het predicaat Koninklijke aan de vereniging. Na 1945 werden ook vrouwen toegelaten en vanaf 1955 ging het koor behalve concerten ook opera’s uitvoeren, later vaak samen met andere koren. Legendarisch was de uitvoering van de Aïda bij [[Tilburg Totaal]] (1971), waar echte olifanten werden ingezet. Sinds 1966 verzorgt het koor kamermuziekconcerten in de aula van de [[Universiteit van Tilburg]]. In 1995 werd het 150-jarig jubileum gevierd in de [[Stadsschouwburg]], waar ook het genoemde koor uit Frankrijk optrad. Sinds dat jaar is er een Souvenir Theater Compagnie, die onder meer jazz, pop, lichte opera en musicals uitvoert. In 1997 werd een Souvenir Jeugd Koor opgericht voor de opleiding van jonge vocalisten. Vanuit de Souvenir des Montagnards ontstonden een bridgeclub (1940; [[Bridge]]), een toneelclub (1965), een carnavalsvereniging (1977) en een biljartclub (1982). Ook deze zijn nog altijd actief. Souvenir des Montagnards verliet in 1970 het sociëteitsgebouw en trok in bij de [[Nieuwe Koninklijke Harmonie]]. In 1983 werd er verhuisd naar een voormalig schoolgebouw aan de Ringbaan-Zuid. In het oude onderkomen is nu [[Cinecitta]] gevestigd. In 2019 is afstand gedaan van het gebouw en daarmee van de sociëteitsgedachte. Wel is daarmee de toekomst veilig gesteld voor de afdelingen. Op dat moment zijn dat dat nog de koren, datgene wat ooit het begin was en de basis is en blijft voor Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montagnards. De afdelingen zijn zelfstandig geworden, nieuwe afdelingen kunnen onder voorwaarden toetreden, daarmee kan zowel het erfgoed als de bijdrage aan het Tilburgse culturele leven in stand worden gehouden.
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 12 nov 2019 om 09:24

'Eerelid' collectie Regionaal Archief Tilburg

In 1844 was er in de Sociëteit Philharmonie een optreden van het Franse koor Les Montagnards de Baguères-de Bigarre. Schijnbaar maakte dit concert zodanig indruk dat in 1845 in Tilburg de Liedertafel Souvenir des Montagnards werd opgericht. Dit mannenkoor bestond lange tijd voornamelijk uit welgestelde middenstanders. In 1877 kreeg het een door Edouard Fremau ontworpen sociëteitsgebouw in de Comediestraat (Willem II-straat). In 1902 verleende koningin Wilhelmina het predicaat Koninklijke aan de vereniging. Na 1945 werden ook vrouwen toegelaten en vanaf 1955 ging het koor behalve concerten ook opera’s uitvoeren, later vaak samen met andere koren. Legendarisch was de uitvoering van de Aïda bij Tilburg Totaal (1971), waar echte olifanten werden ingezet. Sinds 1966 verzorgt het koor kamermuziekconcerten in de aula van de Universiteit van Tilburg. In 1995 werd het 150-jarig jubileum gevierd in de Stadsschouwburg, waar ook het genoemde koor uit Frankrijk optrad. Sinds dat jaar is er een Souvenir Theater Compagnie, die onder meer jazz, pop, lichte opera en musicals uitvoert. In 1997 werd een Souvenir Jeugd Koor opgericht voor de opleiding van jonge vocalisten. Vanuit de Souvenir des Montagnards ontstonden een bridgeclub (1940; Bridge), een toneelclub (1965), een carnavalsvereniging (1977) en een biljartclub (1982). Ook deze zijn nog altijd actief. Souvenir des Montagnards verliet in 1970 het sociëteitsgebouw en trok in bij de Nieuwe Koninklijke Harmonie. In 1983 werd er verhuisd naar een voormalig schoolgebouw aan de Ringbaan-Zuid. In het oude onderkomen is nu Cinecitta gevestigd. In 2019 is afstand gedaan van het gebouw en daarmee van de sociëteitsgedachte. Wel is daarmee de toekomst veilig gesteld voor de afdelingen. Op dat moment zijn dat dat nog de koren, datgene wat ooit het begin was en de basis is en blijft voor Koninklijke Liedertafel Souvenir des Montagnards. De afdelingen zijn zelfstandig geworden, nieuwe afdelingen kunnen onder voorwaarden toetreden, daarmee kan zowel het erfgoed als de bijdrage aan het Tilburgse culturele leven in stand worden gehouden.