Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Koninklijke Harmonie Orpheus

Na enkele jaren naamloos te zijn geweest, werd Harmonie Orpheus in 1864 officieel opgericht in de toenmalige Veldhovensche Hoek. Er volgde een samenvoeging met het mannenkoor van 't Goirke, waarna de naam Harmonie Orpheus en hare Liedertafel Goirke’s Zangschool werd aangenomen. Na 1885 wordt er in de annalen nauwelijks meer over de liedertafel gesproken.

De eerste repetities en uitvoeringen vonden plaats in een sociëteitszaal in de Goirkestraat. In 1900 betrok Orpheus een nieuw eigen onderkomen aan het Wilhelminapark, maar dat gebouw werd door een schuldenlast in 1906 verkocht.

Tussen 1912 en 1915 keerde de harmonie terug aan het Wilhelminapark, waar in het park al vele jaren openbare concerten werden verzorgd. Na die tijd had Orpheus op diverse plaatsen in Tilburg onderdak.

In 1954, bij het 90-jarig bestaan, ontving de harmonie het predikaat koninklijk vanwege haar bijzondere verdiensten voor de stad Tilburg. In 1977 werd Jeugdharmonie Orpheus opgericht. Tegenwoordig repeteert het symfonisch blaasorkest in Theater Zaal 16.