Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Klompé, Marga

BalkTiu.jpg

In de hal van het Dantegebouw staat het standbeeld van Marga Klompé (1912-1986). Dit beeld werd in 2012 op de dies (25 november) onthuld door koningin Beatrix, om de honderdste geboortedag van Klompé te herdenken. Het kunstwerk is ontworpen en in brons gegoten door de Tilburgse beeldhouwster Margot Homan. Marga Klompé werd in 1956 de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was ze actief in het verzet. In 1948 werd ze afgevaardigd naar de Verenigde Naties waar zij mee onderhandelde over de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Tijdens die periode hield ze een dagboek bij dat in 2012 werd uitgegeven onder de titel ‘In Liefde en Rechtvaardigheid. Het Dagboek van Marga Klompé 1984-1949’.

Klompe1.jpg

Eredoctoraat en standbeeld

Marga Klompé ontving op 25 november 1982 een eredoctoraat van de toenmalige Katholieke Hogeschool Tilburg. Erepromotor Jacques Stalpers, buitengewoon hoogleraar Sociale pedagogiek, refereerde bij de uitreiking aan de Franse filosoof Domenach: “De revolutie leidt tot niets als zij niet opnieuw zin geeft aan het bestaan.” Daarmee werd de strijd van Klompé voor een betere wereld gekenmerkt. Marga Klompé inspireerde vanwege haar zoektocht naar een sociale en betekenisvolle samenleving. Zij zette zich in op maatschappelijke vraagstukken (ouderen, vluchtelingen en armoede) en voor internationale rechtvaardigheid. Ze was onder meer actief in de strijd tegen apartheid in Zuid Afrika. In 2010 werd de bijzonder leerstoel Marga Klompé ingesteld, met als titel ‘Internationale sociale verantwoordelijkheid’. Sindsdien bekleedt Mirjam van Reisen deze leerstoel. In 2015 werd de naam van de leerstoel bij Tilburg School of Humanities veranderd in ‘Internationale relaties, innovatie en zorg’. In 2012 werd een beeld (foto) van haar onthuld, gemaakt door Margrot Homan. De onthulling op 25 november werd verricht door toenmalig koningin Beatrix.