Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Klerk, Len de

BalkTiu.jpg

F.L.W. (Len) de Klerk (1938) is rector magnificus in de jaren 1991-1999. Hij is een liberaal van VVD-huize en de eerste rector van deze universiteit die niet katholiek is. Len de Klerk werd geboren in Gorinchem en studeert psychologie in Utrecht, waar hij in 1962 het doctoraal examen psychologie aflegt. Zes jaar later promoveert hij in Leiden, waar hij wetenschappelijk medewerker Experimentele psychologie is, op het proefschrift ‘Probabilistic concept learning’. In 1973 wordt hij lector aan de Universiteit van Amsterdam.

Onderwijspsycholoog

In 1974 volgt zijn benoeming tot hoogleraar Onderwijspsychologie in Tilburg. Na een reorganisatie wordt deze leeropdracht verbreed tot Functieleer, onderwijspsychologie en ergonomie. Bestuurlijk is De Klerk in verschillende functies actief. Zo is hij van 1981-1983 decaan van de subfaculteit Psychologie, en treedt hij in 1988 op als bewindvoerder bij de Faculteit der wijsbegeerte. Zijn optreden maakt indruk en in 1991 wordt hij benoemd tot rector. Een jaar later start op de universiteit een grote onderwijshervorming: het Student Gericht Onderwijs (SGO). Hoewel niet zonder kritiek – het zou een wat fletse variant zijn van het succesvolle Maastrichtse PGO (Probleem Gestuurd Onderwijs) – vormt het SGO de opmaat tot een lange reeks onderwijsmaatregelen die tot op heden voortduurt.

Fusieplannen met Nijmegen

De Klerk was nauw betrokken bij de plannen om in 1995-1996 tot een fusie met de universiteit van Nijmegen te komen. De plannen waren bestuurlijk ver gevorderd, maar weden afgeblazen na verzet van de faculteiten. “Ik dacht met een goed verhaal thuis te komen, maar het bleek ondoenlijk om tegen die stroom in te roeien”, liet De Klerk bij zijn afscheid in 1999 als rector in NRC Handelsblad optekenen.