Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Kerkdorp Biezenmortel

Café Keuninx
9.1 café Keuninx.jpg
Café Keuninx tegenover het klooster in Biezenmortel

Begin 20e eeuw zag het er naar uit dat ’t Winkel en de Winkelsehoek zich zouden ontwikkelen tot een dorpskern. De steenfabrieken en Huize Assisië waren enorme werkgevers in de directe nabijheid. Het gemeentebestuur dacht aan de bouw van woningen en winkels. Op 12 januari 1920 werd door H.Luppes de provinciaal der Kapucijnen, broeder Gabriel van Kempen overste van Huize Assisie en H.W.A.van Heeswijk burgemeester van Udenhout een brief geschreven aan "De Directie der Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen te Utrecht" met het verzoek tot de bouw van een station. Daar op 't Winkel en de Winkelsche Hoek zou een nieuwe woonkern ontstaan, een nieuwe gemeenschap, ware het niet....

Ware het niet dat de ontwikkeling van ‘t Winkel en de Winkelsche Hoek abrupt werd gestopt met de komst van een klooster aan de andere kant van 't Winkel en de Winkelsche Hoek. Vanaf dat moment concentreerde de woningbouw zich rondom het klooster. In de periode 1920-1921, na de bouw van klooster, school en onderwijzerswoning, werd tegenover de kerk een cafe/winkel/ woonhuis gebouwd door Jan Keuninx. In de Dreef, zoals toen de straat nog werd genoemd, werden huizen gebouwd door de familie Van de Pas, de familie Van Loon en later door de familie Van de Loo. Hannes Oerlemans bouwde aan de andere kant van de school eveneens een woonhuis met winkel. Op dat moment is er een nieuwe kern ontstaan met een kerk, een school, een café en twee winkels.

Zie ook