Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Keizersveer (Raamsdonksveer)

Keizersveer is een buurtschap in de gemeente Geertruidenberg en deels in de gemeente Werkendam in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt ten noorden van Raamsdonksveer aan het Oude Maasje.

De naam Keizersveer is afkomstig van keizer Napoleon Bonaparte die in 1811 alhier de veerboot nam over de Maas om een bezoek te brengen aan de ingelijfde Hollandse gewesten. Later is hier de Bergsche Maas gegraven. Hier werd namelijk de Napoleonsweg tussen Parijs en Amsterdam aangelegd, waarvoor Spaanse krijgsgevangenen werden gebruikt. In 1813 was de weg gereed en met kasseien geplaveid, waarmee het de enige verharde weg in deze streek was. Nu ligt hier de Rijksweg 27 die deels het tracé van de oude Napoleonsweg volgt.

Keizersveer heeft de naam aan de Brug bij Keizersveer geschonken en heeft lange tijd plaats geboden aan de Pontonnierskazerne, die van groot belang was bij de Watersnoodramp van 1953. Eind jaren 1960 verdween de functie van de kazerne. Deze heeft in 1999 nog wel gediend als opvangplaats voor Kosovaarse vluchtelingen, maar is niet lang daarna door de gemeente gesloopt. Tegenwoordig is in het gebied het industrieterrein Pontonnier gevestigd. In Keizersveer is verder het gelijknamige gemaal te vinden, dat het Zuiderafwateringskanaal afwatert op het Oude Maasje. Ook is er een aantal woningen.


Kogelinslagen Keizersveer

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er veel schade aan huizen en gebouwen in Raamsdonksveer. In de Keizersveer, nabij de brug Keizersveer over de Bergsche Maas was veel oorlogsschade. De kogelinslagen in de panden aan de Keizersveer 13 zijn hier nu nog de stille getuigen van.

alternatieve tekst
alternatieve tekst


Gebruikte bron(nen)

•Tekst: Anneke Moerenhout

•Foto's: Anneke Moerenhout