Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

KUB-cabaret

BalkTiu.jpg

‘Weg met de wegwerpuniversiteit’ – onder dit motto vindt in 1988 het eerste optreden plaats van het KUB-cabaret. Een gevarieerde groep medewerkers en studenten van de universiteit zingt 16 liedjes op een feestavond voor afgestudeerden. Meer dan de helft van die liedjes is geschreven of gecomponeerd door Pieter Nieuwint, docent Taalvaardigheid Engels en medewerker van het Talencentrum. Onder zijn leiding zal het KUB-cabaret in de loop der jaren ruim honderd voorstellingen verzorgen. Niet alleen binnen de universiteit, maar op talrijke plaatsen in het land: van Groningen tot Venlo, en van Roosendaal tot Arnhem. Twee keer reist het gezelschap naar Zwitserland om op te treden voor fiscale vluchtelingen en andere Nederlandse expats.

Kub cabaret 20111118.jpg

De personele samenstelling wisselt, maar altijd blijft Nieuwint degene die het programma draagt als pianist, zanger, tekstdichter, componist, arrangeur en regisseur. Bij het vijfjarig bestaan van het cabaret publiceert Tilburg University Press een selectie uit de liedjes onder de titel ‘Er zijn hoewel men ook wel zegt er is een aantal zaken’ (samenstelling: Pieter Nieuwint, Jan Boelhouwer en Karel Soudijn). In 1997 krijgen alle personeelsleden van de universiteit de eerste cd van het cabaret cadeau. Deze opname, Happy Few, verschijnt ter gelegenheid van het afstuderen van de tienduizendste econoom in Tilburg. Er volgt nog een cd, want in 2009 wil het College van Bestuur de beschikking krijgen over een bijzonder relatiegeschenk. Dit geschenk krijgt als titel De UvT presenteert: Het KUB-cabaret. Na elke voorstelling wordt het cabaret opgeheven, om bij een volgende gelegenheid weer tot leven te komen. Na 14 juli 2014 is er echter nooit meer een voorstelling gemaakt. Toen trad het KUB-cabaret op in Aalst, op een feestelijke middag voor leidinggevenden uit het Eindhovense basisonderwijs.