Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

KRIS – Krities Informatie Sentrum

BalkTiu.jpg

KRIS staat voor het ‘Krities Informatie Sentrum’, dat vijfentwintig jaar dienstdeed als een niet-commerciële kritische boekhandel op de campus. Het sentrum (met een ‘s’ – het waren de progressieve jaren) begon onder de naam ‘Databank’ en startte in het Cobbenhagengebouw in wat nu de hoofdentree is. Het waren de tijden van discussienota’s, pamfletten, brochures en ‘agitprop’ (agitatie-propagandamateriaal), vaak over universitaire democratisering en onderwijsvernieuwing. Naar dat gedrukte materiaal was vraag, net zoals naar kritische non-fictie en publicaties van diverse nieuwe sociale bewegingen op het terrein van feminisme, milieu of de ‘derde wereld’.

Reclame van het Krities Informatie Sentrum in De Volkskrant van 25 september 1984.

Het personeel van KRIS bestond uit studenten die er een mooie bijbaan aan hadden. Bestuurlijk toezicht was er ook, in de vorm van een werkgroep onder leiding van econoom Wim Boerboom, tevens een van de roergangers achter KRIS. Boerboom: “Vooral in de periode van de POLEK-beweging in de jaren zeventig en tachtig is het KRIS belangrijk geweest voor de inhoudelijke ontwikkeling van een kritische wetenschapsbeoefening aan de toenmalige KHT.” Het belang van KRIS nam toe, afgemeten althans aan de meer prominente plek die in de jaren tachtig betrokken werd aan de zijkant van het Goossensgebouw. Niet alleen verkocht KRIS publicaties, waaronder in toenemende mate buitenlandstalig werk, ook werden er lezingen en politieke cafés georganiseerd, met sprekers als Zhores Medvedev, Lucas Reijnders en Klaas de Jonge.

In 1993 werd KRIS – dat geen winst maakte – met een veiling ten grave gedragen, al ging het erfgoed (inclusief beheerder Clemens van Diek) op in de commerciële studentenboekhandel Selexyz/Gianotten, die verhuisde van de Verbernelaan (onder de studentenflat) naar gebouw Goossens. Na enkele jaren ging Selexyz failliet en werd opgevolgd door Studystore dat op zijn beurt in 2005 de deuren moest sluiten. Daarmee kwam er een einde aan bijna een halve eeuw boekhandels op de campus. Anno 2023 is op de locatie een vestiging van koffieketen Starbucks te vinden.