Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Jan van Roessel

Jan van Roessel
Jan van Roessel.jpg
Algemene informatie
Geboren 7 april 1925, Tilburg
Overleden 3 juni 2011, Tilburg
Nationaliteit Nederlands
Bekend van Voetbalclub Willem II

Speler van de Eeuw

Jan van Roessel wordt geboren op 7 april 1925 aan de Bosscheweg in Tilburg, tegenover het veld van Longa. Logisch dus dat zijn voetbalcarrière daar begint. Op zijn vijftiende staat hij er al in het eerste elftal. Jan van Roessel was zoals veel Tilburgers werkzaam in de textielindustrie, maar hij wist dit te combineren met een opvallende voetbalcarrière. Met de opkomst van het profvoetbal wordt bij Jan de verleiding om te verkassen steeds groter. Een bestuurslid van Longa licht de KNVB in over het feit dat NAC hem 5000 gulden in de hand heeft gestopt om in Breda te komen voetballen. Een schorsing voor twee jaar, later ingekort tot een jaar, volgt en NAC kan naar hem fluiten.

1952 landskampioen

In 1949 werd hij opgenomen in het Nederlands elftal, dat in 1949 in en tegen Finland een vriendschappelijke interland speelde. Van Roessel maakte in die met 4-1 gewonnen wedstrijd twee doelpunten.

Willem II lijft hem in en Jan debuteert bij de Tricolores op 21 oktober 1951 als midvoor in de uitwedstrijd tegen RBC. Zijn overstap was wegens de onderlinge clubconcurrentie de meest spraakmakende transfer uit de Tilburgse voetbalhistorie. Hij scoort meteen drie keer. Hij is de schrik van iedere verdediging. Zijn kopkracht is geweldig en hij beschikt over een hard en zuiver schot. Met Willem II wordt hij in 1952 in zijn eerste seizoen overtuigend landskampioen. Hij was de best scorende spits van zijn tijd. Met Longa speelde hij al zijn eerste interland. Bij Willem II komen daar nog vijf interlands bij tot 1955. Hij maakte daarin drie doelpunten, waarvan één tegen Brazilië op de Olympische Spelen in Helsinki (1952).

Buitenlandse aanbiedingen

Jan krijgt in zijn carrière lucratieve aanbiedingen van buitenlandse topclubs. Zo biedt het Italiaanse Torino hem in juli 1952 21 miljoen lire (52.275 euro) aan tekengeld, een vast maandsalaris plus fikse wedstrijdpremies. Sampdoria uit Genua biedt zelfs nog meer: 25 miljoen lire. Maar Jan blijft. Het plezier bij Willem II is belangrijker dan het geld in Italië.

In 1955 wordt hij opnieuw landskampioen. Mede vanwege het vertrek van [Fadrhonc] bij Willem II kiest Jan in juni 1957 voor een transfer naar BVV, maar door blessures haalt hij zijn oude vorm niet meer. In juni 1958 keert hij terug naar Longa waar hij nog één seizoen als stopperspil in het eerste speelt en in 1959 zijn carrière beëindigt.

In december 1999 wordt hij gekozen tot ‘Speler van de eeuw’ van Willem II. In 2017 krijgt hij een standbeeld met op de sokkel alle namen van spelers die meer dan 100 wedstrijden voor Willem II hebben gespeeld.


Aantal wedstrijden: 168
Aantal doelpunten: 151
Positie: aanvaller, midvoor



Bronnen

Wikipedia
website Willem II

Tekst op deze pagina met dank aan de makers van de tentoonstelling 'Leev' Hoezee 125 jaar Willem II' in 2021 in Bibliotheek LocHal