Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hotel-café-restaurant Albert Janssen: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
Op de hoek van de Spoorlaan en de Stationsstraat, waar nu [[Hotel Central]] is gevestigd, stond vroeger de horecazaak van Albert Janssen. In dit café hielden de dichters van De Stijl, [[Theo van Doesburg]] en [[Antony Kok]], met hun vriend en zanger Maurits Manheim op 29 april en 12 mei 1915 een soirée intime. Kok speelde op de piano muziek van Wagner, Beethoven en Schumann, terwijl Manheim liederen zong van Méhul, Schubert en Mendelssohn. Het literaire gedeelte werd verzorgd door Van Doesburg. Hij las voor uit het werk van Friedrich Nietzsche, Oscar Wilde en Lodewijk van Deyssel en hij droeg poëzie voor van Agnita Feis en hemzelf. Feis (1881-1944) was de eerste echtgenote van Van Doesburg. Zij publiceerde de experimentele gedichtenbundel Oorlog: verzen in staccato (1915). Soortgelijke soirees verzorgden Van Doesburg en Kok tot eind 1917 ook elders in het land, onder andere in Eindhoven, Utrecht en Arnhem.
+
<foto><beeldonline>4daeaa8c-0fab-47bd-8919-b33a32e1f659</beeldonline></foto>Op de hoek van de Spoorlaan en de Stationsstraat, waar nu [[Hotel Central]] is gevestigd, stond vroeger de horecazaak van Albert Janssen. In dit café hielden de dichters van De Stijl, [[Theo van Doesburg]] en [[Antony Kok]], met hun vriend en zanger Maurits Manheim op 29 april en 12 mei 1915 een soirée intime. Kok speelde op de piano muziek van Wagner, Beethoven en Schumann, terwijl Manheim liederen zong van Méhul, Schubert en Mendelssohn. Het literaire gedeelte werd verzorgd door Van Doesburg. Hij las voor uit het werk van Friedrich Nietzsche, Oscar Wilde en Lodewijk van Deyssel en hij droeg poëzie voor van Agnita Feis en hemzelf. Feis (1881-1944) was de eerste echtgenote van Van Doesburg. Zij publiceerde de experimentele gedichtenbundel Oorlog: verzen in staccato (1915). Soortgelijke soirees verzorgden Van Doesburg en Kok tot eind 1917 ook elders in het land, onder andere in Eindhoven, Utrecht en Arnhem.
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 1 okt 2013 om 21:33

Op de hoek van de Spoorlaan en de Stationsstraat, waar nu Hotel Central is gevestigd, stond vroeger de horecazaak van Albert Janssen. In dit café hielden de dichters van De Stijl, Theo van Doesburg en Antony Kok, met hun vriend en zanger Maurits Manheim op 29 april en 12 mei 1915 een soirée intime. Kok speelde op de piano muziek van Wagner, Beethoven en Schumann, terwijl Manheim liederen zong van Méhul, Schubert en Mendelssohn. Het literaire gedeelte werd verzorgd door Van Doesburg. Hij las voor uit het werk van Friedrich Nietzsche, Oscar Wilde en Lodewijk van Deyssel en hij droeg poëzie voor van Agnita Feis en hemzelf. Feis (1881-1944) was de eerste echtgenote van Van Doesburg. Zij publiceerde de experimentele gedichtenbundel Oorlog: verzen in staccato (1915). Soortgelijke soirees verzorgden Van Doesburg en Kok tot eind 1917 ook elders in het land, onder andere in Eindhoven, Utrecht en Arnhem.