Hoofdpagina

Welkom op de Wiki Midden-Brabant, waarvan Regionaal Archief Tilburg en Stadsmuseum Tilburg de initiatiefnemers zijn. In deze wiki vind je informatie over Tilburg, Udenhout, Geertruidenberg, Raamsdonksveer, Gilze en Rijen. Klik op een van de portalen of zoek in het zoekveld hierboven.


Deze Wiki is een belangrijke bron van kennis over Midden-Brabant. U kunt er grasduinen, informatie opzoeken, leren én zelf informatie toevoegen. Heeft u iets te melden bij een beschrijving, wilt u de Wiki aanvullen? U wordt uitgenodigd uw kennis te delen. Vult u deze Wiki aan?

Bent u nog niet bekend met een Wiki, ga dan eerst naar het Gebruikersportaal

Bent u al enigszins thuis in een Wiki, ga dan naar de pagina Hulp

Wist u dat?

  • Het eerste Chinese restaurant in Tilburg was Sjanghai, dat vanaf het begin van de jaren vijftig gevestigd was in de Stationsstraat. ‘De Chinees’ was meteen een groot succes.
  • Het pand waarin Café-Restaurant Het Dorstige Hert aan de Bredaseweg is gevestigd, stamt waarschijnlijk uit 1847 en werd gebouwd voor ene Hendrik van Poppel.
  • Het fietspad langs de oude rijksweg van Tilburg naar Breda is het oudste vrij liggende fietspad van Nederland. Het werd in 1902 aangelegd en ondanks de moderne obstakels leent het zich nog uitstekend voor een fietstocht tussen Tilburg en Breda.
  • In 1880 werd op Korvel (Korvelseweg) begonnen met de bouw van een klooster en een kerk voor de kapucijnen, naar een ontwerp van broeder Valenus.
  • Het bekendste Tilburgse uitgaansgebied is bekend als de Korte Heuvel. Deze benaming ontstond in de volksmond en is nooit officieel vastgesteld.

Uitgelicht

Begraafplaats Binnenstad werd op bevel van de Franse overheid tussen 1811 en 1813 aangelegd, toentertijd buiten de bebouwde kom. Aanvankelijk was het een algemene begraafplaats. In 1832 werd hij grotendeels verkocht aan de parochie ‘t Heike. In 1974 kwamen de unieke heiligenbeeldengalerij en de Calvarieberg (uit 1865) op de rijksmonumentenlijst. In 2001 werden 24 grafmonumenten op die lijst geplaatst. Drie van de vier grafkapellen die Tilburg rijk is, staan op deze begraafplaats. Lees verder >>>