Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Het Nieuwsblad van het Zuiden: verschil tussen versies

Regel 1: Regel 1:
Sinds 1909 bestond er een krant met de titel De Kleine Koerier, Nieuwsblad voor Tilburg en omstreken. Dit was in feite de voorloper van Het Nieuwsblad van het Zuiden, die in 1917 voor het eerst verscheen op initiatief van de textielfabrikanten Henri Blomjous en Rudolf Diepen, en advocaat G. Passtoors. Toen deze krant verscheen, ging De Kleine Koerier ter ziele. Zowel De Kleine Koerier als Het Nieuwsblad van het Zuiden waren opgezet als tegenhanger van de [[Nieuwe Tilburgsche Courant]] (NTC). De NTC stond immers voor het katholieke ideaal, terwijl Het Nieuwsblad van het Zuiden voornamelijk gericht was op ondernemers. Het Nieuwsblad van het Zuiden verscheen aanvankelijk tweemaal per dag. Dit vergde echter teveel van de redactie en in 1919 werd de ochtendeditie opgeheven. Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voordat de krant zich een behoorlijke positie had verworven. Tijdens die oorlog werd de krant in 1941 door de Duitse bezetter opgeheven vanwege de toen heersende papierschaarste. Na de bevrijding verscheen Het Nieuwsblad van het Zuiden weer. In 1967 ging deze krant op in het concern Brabant Pers, waarmee ze haar zelfstandigheid verloor, maar wel onder de eigenlijke titel bleef verschijnen. In 1994 fuseerden Het Nieuwsblad, dagblad voor Midden-Brabant, zoals de krant inmiddels heette, en het [[Brabants Dagblad]]. De combinatie ging verder als Brabants Dagblad.
+
<foto><beeldonline>cd1e801d-abd9-459d-8533-2475dd217d92</beeldonline></foto><foto><beeldonline>56d2f283-34fc-4a52-9d91-63ecde29497e</beeldonline></foto>Sinds 1909 bestond er een krant met de titel De Kleine Koerier, Nieuwsblad voor Tilburg en omstreken. Dit was in feite de voorloper van Het Nieuwsblad van het Zuiden, die in 1917 voor het eerst verscheen op initiatief van de textielfabrikanten Henri Blomjous en Rudolf Diepen, en advocaat G. Passtoors. Toen deze krant verscheen, ging De Kleine Koerier ter ziele. Zowel De Kleine Koerier als Het Nieuwsblad van het Zuiden waren opgezet als tegenhanger van de [[Nieuwe Tilburgsche Courant]] (NTC). De NTC stond immers voor het katholieke ideaal, terwijl Het Nieuwsblad van het Zuiden voornamelijk gericht was op ondernemers. Het Nieuwsblad van het Zuiden verscheen aanvankelijk tweemaal per dag. Dit vergde echter teveel van de redactie en in 1919 werd de ochtendeditie opgeheven. Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voordat de krant zich een behoorlijke positie had verworven. Tijdens die oorlog werd de krant in 1941 door de Duitse bezetter opgeheven vanwege de toen heersende papierschaarste. Na de bevrijding verscheen Het Nieuwsblad van het Zuiden weer. In 1967 ging deze krant op in het concern Brabant Pers, waarmee ze haar zelfstandigheid verloor, maar wel onder de eigenlijke titel bleef verschijnen. In 1994 fuseerden Het Nieuwsblad, dagblad voor Midden-Brabant, zoals de krant inmiddels heette, en het [[Brabants Dagblad]]. De combinatie ging verder als Brabants Dagblad.
 
 
[[categorie:kranten]]
 
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 25 okt 2012 om 21:03

Media Not found
Media Not found
Sinds 1909 bestond er een krant met de titel De Kleine Koerier, Nieuwsblad voor Tilburg en omstreken. Dit was in feite de voorloper van Het Nieuwsblad van het Zuiden, die in 1917 voor het eerst verscheen op initiatief van de textielfabrikanten Henri Blomjous en Rudolf Diepen, en advocaat G. Passtoors. Toen deze krant verscheen, ging De Kleine Koerier ter ziele. Zowel De Kleine Koerier als Het Nieuwsblad van het Zuiden waren opgezet als tegenhanger van de Nieuwe Tilburgsche Courant (NTC). De NTC stond immers voor het katholieke ideaal, terwijl Het Nieuwsblad van het Zuiden voornamelijk gericht was op ondernemers. Het Nieuwsblad van het Zuiden verscheen aanvankelijk tweemaal per dag. Dit vergde echter teveel van de redactie en in 1919 werd de ochtendeditie opgeheven. Het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog voordat de krant zich een behoorlijke positie had verworven. Tijdens die oorlog werd de krant in 1941 door de Duitse bezetter opgeheven vanwege de toen heersende papierschaarste. Na de bevrijding verscheen Het Nieuwsblad van het Zuiden weer. In 1967 ging deze krant op in het concern Brabant Pers, waarmee ze haar zelfstandigheid verloor, maar wel onder de eigenlijke titel bleef verschijnen. In 1994 fuseerden Het Nieuwsblad, dagblad voor Midden-Brabant, zoals de krant inmiddels heette, en het Brabants Dagblad. De combinatie ging verder als Brabants Dagblad.