Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Herdgangen: verschil tussen versies

(3 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Op de plattegrond van Tilburg zijn verschillende driehoekige pleinen te zien, zoals de [[Heuvel]], het Korvelplein (vroeger [[Korvel]]), het [[Wilhelminapark]] ([[Veldhoven, De|De Veldhoven]]), het Hasseltplein ([[Hasselt, De|De Hasselt]]), Transvaalplein ([[Oerle]]) en De Schans ([[Heikant, De|De Heikant]]). Deze driehoekige pleinen zijn voormalige herdgangen, ofwel de centra van oude nederzettingen, die onderling verbonden waren door zogeheten linten, zoals de huidige [[Korvelseweg]], [[Hasseltstraat]] en [[Oerlesestraat]]. De herdgangen waren agrarische nederzettingen die al in de middeleeuwen ontstonden. Een ‘herd’ (herder) bracht zijn schapen ’s morgens naar de hei om die te laten grazen. ’s Avonds voerde hij ze terug naar het plein tussen de huizen, de herdgang. De mest die de dieren produceerden, werd gebruikt om de weinig vruchtbare grond te bemesten. Deze oude structuur typeerde tot ver in de negentiende eeuw de Tilburgse plattegrond en was vrij uniek voor Nederland. De huidige plattegrond ontstond derhalve uit die herdgangen, waarvan de om- en tussenliggende ruimte in de loop der tijd steeds dichter werd bebouwd. Andere herdgangen waren onder meer [[Hoeven, De|De Hoeven]], [[Loven]] en [[Reyt, De|De Reit]].
+
<foto><beeldonline>bd4afe77-e393-4c78-b2b5-46e9f70f34c6</beeldonline></foto>Op de plattegrond van Tilburg zijn verschillende driehoekige pleinen te zien, zoals de [[Heuvel]], het Korvelplein (vroeger [[Korvel]]), het [[Wilhelminapark]] ([[Veldhoven, De|De Veldhoven]]), het Hasseltplein ([[Hasselt, De|De Hasselt]]), Transvaalplein ([[Oerle]]) en De Schans ([[Heikant, De|De Heikant]]). Deze driehoekige pleinen zijn voormalige herdgangen, ofwel de centra van oude nederzettingen, die onderling verbonden waren door zogeheten linten, zoals de huidige [[Korvelseweg]], [[Hasseltstraat]] en [[Oerlesestraat]].  
 +
 
 +
De herdgangen waren agrarische nederzettingen die al in de middeleeuwen ontstonden. Een ‘herd’ (herder) bracht zijn schapen ’s morgens naar de hei om die te laten grazen. ’s Avonds voerde hij ze terug naar het plein tussen de huizen, de herdgang. De mest die de dieren produceerden, werd gebruikt om de weinig vruchtbare grond te bemesten.  
 +
 
 +
Deze oude structuur typeerde tot ver in de negentiende eeuw de Tilburgse plattegrond en was vrij uniek voor Nederland. De huidige plattegrond ontstond derhalve uit die herdgangen, waarvan de om- en tussenliggende ruimte in de loop der tijd steeds dichter werd bebouwd. Andere herdgangen waren onder meer [[Hoeven, De|De Hoeven]], [[Loven]] en De Reit.
  
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]
 
[[Categorie:Tilburgs_Lexicon]]

Versie van 6 nov 2017 om 22:40

Op de plattegrond van Tilburg zijn verschillende driehoekige pleinen te zien, zoals de Heuvel, het Korvelplein (vroeger Korvel), het Wilhelminapark (De Veldhoven), het Hasseltplein (De Hasselt), Transvaalplein (Oerle) en De Schans (De Heikant). Deze driehoekige pleinen zijn voormalige herdgangen, ofwel de centra van oude nederzettingen, die onderling verbonden waren door zogeheten linten, zoals de huidige Korvelseweg, Hasseltstraat en Oerlesestraat.

De herdgangen waren agrarische nederzettingen die al in de middeleeuwen ontstonden. Een ‘herd’ (herder) bracht zijn schapen ’s morgens naar de hei om die te laten grazen. ’s Avonds voerde hij ze terug naar het plein tussen de huizen, de herdgang. De mest die de dieren produceerden, werd gebruikt om de weinig vruchtbare grond te bemesten.

Deze oude structuur typeerde tot ver in de negentiende eeuw de Tilburgse plattegrond en was vrij uniek voor Nederland. De huidige plattegrond ontstond derhalve uit die herdgangen, waarvan de om- en tussenliggende ruimte in de loop der tijd steeds dichter werd bebouwd. Andere herdgangen waren onder meer De Hoeven, Loven en De Reit.