Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Henri Sicking

Tekst
Portret uit 1935 van mgr. VERRIET door Henri Sicking (1889-1961). Fotopersbureau Het Zuiden, collectie Regionaal Archief Tilburg.

Henricus (Henri) Jacobus Joseph Sicking (Den Bosch 1889 – Tilburg 1961) was tussen 1914 en 1954 docent tekenen en theoretische vakken aan de Academie voor Beeldende en Bouwende Kunsten (Academie voor Beeldende Vorming).

In 1924 verhuisde hij de academie, waaraan hij een afdeling bouwkunde had toegevoegd, van de Lange Schijfstraat (Noordhoekring) naar de Vincentiusstraat. Onder zijn bewind kwamen er afdelingen binnenhuisarchitectuur en toegepaste kunst. Ook haalde hij docenten als Joop Liesker, Jan Dijker en Nico Molenkamp in huis. In 1941 volgde hij Harrie Bonsel op als directeur van de academie. Sicking was een religieus ingesteld mens, die een katholiek-conservatief beleid voerde. Ook in zijn schilderwerk beperkte hij zich voornamelijk tot bijbeltaferelen en kruiswegstaties. Sicking ontwierp de adelaar, het beeldmerk van de RK Leergangen dat van 1917 tot 1957 het briefpapier, diploma’s en andere documenten sierde. Ook het ontwerp van het eerste beeldmerk (1927) van de Roomsch Katholieke Handelshoogeschool, de voorloper van Tilburg University, is van zijn hand. In 1936 maakte hij een fresco in de bovenhal van het Paleis-raadhuis, het begin van een onvoltooid werk.