Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Hardeman, Vincentius: verschil tussen versies

Regel 47: Regel 47:
 
*https://de.wikipedia.org/wiki/Luftangriffe_auf_Jena
 
*https://de.wikipedia.org/wiki/Luftangriffe_auf_Jena
 
*https://gedenkbuch.jena.de/de/opfergruppen/zwangsarbeiter/676630
 
*https://gedenkbuch.jena.de/de/opfergruppen/zwangsarbeiter/676630
 
  
 
==Gebeurtenis==
 
==Gebeurtenis==

Versie van 9 sep 2021 om 08:57

Vincent Hardeman
Afbeelding gewenst
Volledige namen Vincentius Hardeman
Geboortedatum 08-06-1920
Geboorteplaats Rotterdam
Adres Curaçaostraat 111
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Koosje Kruit
Beroep Rubberbewerker
Overlijdensdatum 17-03-1945
Plaats van overlijden Jena (DE)
Bijzonderheden Overleden aan de gevolgen van een geallieerd bombardement tijdens de Arbeidsinzet in Duitsland.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Vincentius Hardeman (geb. 8-6-1920 Rotterdam overl. 17-3-1945 Jena) Zoon van Gerardus Anthonius Hardeman, koopman, en Jacoba Henrica de Laat.

Vincent Hardeman wordt geboren in Rotterdam waar hij op 21-jarige leeftijd op 14 mei 1941 trouwt met de 19 jarige Koosje Kruit. Augustus 1941 wordt hun eerste kindje geboren wat kort na de geboorte overlijdt. Het tweede kindje wordt in januari 1943 geboren in Tilburg. Nadat Vincent te werk gesteld wordt in Duitsland verhuist Koosje en haar zoontje in september 1944 terug naar Rotterdam

Arbeidsinzet in Duitsland

Vincent wordt te werk gesteld in de Zeiss fabriek in Jena.

De Zeiss fabriek waren een belangrijke producent van fijnmechanica en lenzen, onmisbare onderdelen in veel wapens van het Duitse leger. Toch waren er tot februari 1945 geen grote geallieerde bombardementen op deze fabriek. Maar dit veranderd in de maanden daarna. Na een aantal kleinere bombardementen met bescheiden schade en een beperkt aantal slachtoffers volgen in maart bombardementen met grote schade.

Op 17 maart werd Jena tijdens de lunch van 13:01 tot 13:25 uur benaderd door 71 B-17 bommenwerpers van de 1st Air Division met 220 ton bommen aan boord. Het zijn gecombineerde brisant- en clusterbommen, die zowel op gebouwen als op mensen waren gericht. Er was maar beperkt afweergeschut en Duitse Jachtvliegtuigen waren niet in de buurt. De Zeiss-fabrieken waren het hoofddoelwit van de aanval. Ongeveer 400 brisantbommen troffen het Saalbahnhof, Jena-Ost, Steinweg, Anger, Frauengasse, Luthergasse en de Zeiss-fabriek (6-10 bominslagen) en de Schott-fabriek. 54 huizen werden verwoest en 82 zwaar beschadigd. Er waren 138 doden (waaronder talrijke gevangenen en dwangarbeiders), 210 ernstig en 148 lichtgewond en 12 vermist.

Jena nordfriedhof niederl ndische zwangsarbeiter 2 -1200x1060.jpg

Vincent Hardeman was een van de slachtoffers . Vincent woonde in Kamp III Am Hirschberg, Jena en begraven op het Nordfriedhof aldaar.

Bij hetzelfde bombardement kwamen 15 Nederlandse dwangarbeiders om waarvan nog twee andere Tilburgers, Antonius Swaans en Lambertus Smetsers om.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, invnr. 181,

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)

Internet

Gebeurtenis