Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Haaren, Andreas van: verschil tussen versies

Regel 26: Regel 26:
 
We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.  
 
We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s.  
 
We ontvangen je reactie graag via [mailto:info@regionaalarchieftilburg.nl info@regionaalarchieftilburg.nl] o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
 
We ontvangen je reactie graag via [mailto:info@regionaalarchieftilburg.nl info@regionaalarchieftilburg.nl] o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.
 +
 +
 +
'''Andreas van Haaren'''(Geb. Tilburg 4-2-1921– gest. Wuppertal 18-10-1944), brandwacht. Zoon van Mathijas van Haaren (1879- 1954) en Maria van Beek (1887-1966).
 +
 +
==Achtergrond en jeugd==
 +
 +
Andreas van Haaren wordt op  4 februari 1921 te  Tilburg  geboren als zoon van Mattijas van Haaren , melkventer en Maria van Beek. Andreas wordt als vierde in de rij van 12 geboren. Hij heeft 8 zusjes en 3 broers. Andreas  is geboren aan het Hasseltplein en groeit daar ook op.
 +
 +
==Arbeidsinzet in Duitsland==
 +
 +
Andreas staat vanaf  28 augustus 1943  bij het Postamt Duisburg geregistreerd als arbeider.
 +
De Deutchse Reichspost (DRP) had de grootst mogelijke moeite om het bedrijf te laten functioneren onder de oorlogsomstandigheden. Halverwege 1943 was de helft van het oorspronkelijke personeelsbestand aan het bedrijf onttrokken. Nadat er eerst geprobeerd was het tekort aan te vullen met Nederlandse P.T.T-ers werden er later ook andere dwangarbeiders ingezet. Er was behoefte aan bestellers, pakketsorteerders, zakkensjouwers: het zwaardere en vuilere werk. De huisvesting was vaak in barakken met slechte hygiëne en de voeding was amper toereikend.
 +
Andreas overlijdt  op 18 oktober 1944 en wordt begraven  in Wuppertal op het kerkhof Elberfeld en later herbegraven op Nederlands ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.
 +
 +
==Bronnen==
 +
 +
Regionaal Archief Tilburg
 +
*Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, inv.nr. 181
 +
*Namenlijst van buitenlanders die in het district van de Reichspost-administratie Düsseldorf werkzaam waren 28.4.1939 - 7.5.1945, [Doc-ID 70604978]/ITS Digital Archive, Arolsen Archives
 +
 +
==Literatuur==
 +
Ad de Beer en Gerrit Kobes, ''Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen'', Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)
 +
  
 
==Gebeurtenis==
 
==Gebeurtenis==

Versie van 18 okt 2021 om 15:54

Andreas van Haaren
Afbeelding gewenst
Volledige namen Andreas van Haaren
Geboortedatum 04-02-1921
Geboorteplaats Tilburg
Adres Hasseltplein 2
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Beroep Brandwacht
Overlijdensdatum 18-10-1944
Plaats van overlijden Wuppertal (DE)
Bijzonderheden Overleden tijdens de arbeidsinzet in Duitsland. Oorzaak onbekend.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Andreas van Haaren(Geb. Tilburg 4-2-1921– gest. Wuppertal 18-10-1944), brandwacht. Zoon van Mathijas van Haaren (1879- 1954) en Maria van Beek (1887-1966).

Achtergrond en jeugd

Andreas van Haaren wordt op 4 februari 1921 te Tilburg geboren als zoon van Mattijas van Haaren , melkventer en Maria van Beek. Andreas wordt als vierde in de rij van 12 geboren. Hij heeft 8 zusjes en 3 broers. Andreas is geboren aan het Hasseltplein en groeit daar ook op.

Arbeidsinzet in Duitsland

Andreas staat vanaf 28 augustus 1943 bij het Postamt Duisburg geregistreerd als arbeider. De Deutchse Reichspost (DRP) had de grootst mogelijke moeite om het bedrijf te laten functioneren onder de oorlogsomstandigheden. Halverwege 1943 was de helft van het oorspronkelijke personeelsbestand aan het bedrijf onttrokken. Nadat er eerst geprobeerd was het tekort aan te vullen met Nederlandse P.T.T-ers werden er later ook andere dwangarbeiders ingezet. Er was behoefte aan bestellers, pakketsorteerders, zakkensjouwers: het zwaardere en vuilere werk. De huisvesting was vaak in barakken met slechte hygiëne en de voeding was amper toereikend. Andreas overlijdt op 18 oktober 1944 en wordt begraven in Wuppertal op het kerkhof Elberfeld en later herbegraven op Nederlands ereveld te Düsseldorf-Oberbilk.

Bronnen

Regionaal Archief Tilburg

  • Archief 565, Collectie documentatie Tilburg 1940-1945, inv.nr. 181
  • Namenlijst van buitenlanders die in het district van de Reichspost-administratie Düsseldorf werkzaam waren 28.4.1939 - 7.5.1945, [Doc-ID 70604978]/ITS Digital Archive, Arolsen Archives

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002)


Gebeurtenis