Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Groenstraat (Tilburg)

Stadsdeel: Oud Zuid
Wijknaam: Broekhoven
Datum besluit: B & W 16 januari 2007
Jaar: 1900De straat lopende vanaf de Ringbaan-Zuid ten westen van de Kruisvaardersstraat ,westwaarts tot het Transvaalplein hoek Winkler Prinsstraat, inclusief de weg tussen Groenstraat 111 en 113 die toegang geeft tot de daarachter liggende garages.


Groenstraat.jpg


[Copyright foto: www.elsfranken.nl (2008)]


Herkomst

310.jpg


De (>) Broekhovenseweg (links) hoek Groenstraat (rechts in 1917.


De Groenstraat wordt in 1418 al vermeld als optie groenstraet, in 1419 die groenstraet en in 1455 die gruenstraat, de dialectische vorm gruun voor groen. Aan de Kraaivenstraat lag in 1483 ook een Groenstraat: Gruenstraet ad locum dictum dat Creijeven. Een groenstraat is een weg te midden van grasland, die over de gehele breedte, met uitzondering van het karrespoor en voetpad, met gras begroeid is.


Op de kaart van D. Zijnen uit 1760 is het een onbenaamde weg die loopt vanaf de Driehuise (> Driehuizendijk), op het einde van de Driehuisen Dyk (> Leijpark) via de Sevenhoek (> Sevenhoekstraat) naar Oerle (> Transvaalplein; Oerlesestraat). De Groenstraat werd voor het eerst officieel vastgesteld door de gemeenteraad op 24 november 1900, lopende Van de 'drie huizen' langs 'de Polk' over den Broekhovenschen weg tot den Nieuwen Goirle'schen weg.'De Polk' was de naam van een boerderij. In 1956 is dezedoor de familie Segers bewoondeboerderij aan de Groenstraat 210 gesloopt.


Bron: Ronald Peeters, De straten van Tilburg (1987) / Rob van Putten