Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Grafmonumenten Raamsdonksveer

Sint Jozeflaan R.K. begraafplaats 1928

pastoor J. van Brussel

Hardstenen grafmonument van pastoor J. van Brussel, bestaande uit een staand kruis met de inscriptie “JHS”, wat betekent: In Hoc Signum: in dit teken (zult gij overwinnen). Onder op het kruis staan de priestersymbolen (anker, boek, stola, kelk met hostie, kruis en tak) met daaronder de tekst “ter nagedachtenis van”. Op de liggende grafsteen gaat deze tekst verder: “den hoogeerwaarde monseigneur Johannes van Brussel, geheim kamerheer van Z.H. den Paus, gedurende 27 jaren pastoor te Raamsdonksveer en gedurende 7 jaren deken van het dekenaat Geertruidenberg. Geboren te Lierop 29 april 1844, overleden in Theresiagesticht te Raamsdonksveer 6 januari 1928. Zoete heer Jezus, geef hem de eeuwige rust. 300 dagen aflaat telkens”. Johannes van Brussel was in 1893 bouwpastoor van de uitbreiding van de oude O.L.V. Hemelvaartkerk naar een ontwerp van architect Pierre Cuypers, omdat de in 1864 ingewijde neogotische O.L.V. Hemelvaartkerk van architect Carl Weber te klein was geworden. Cuypers verbouwde niet alleen de kerk van Weber, maar voegde er een zeventig meter hoge vierlingtoren (toren midden op het dak op de kruising van het schip en de transepten) aan toe. Rijkswaterstaat had namelijk bepaald dat de kerk vrij klein moest zijn en dat er geen toren gebouwd mocht worden. Met de vierlingtoren werden deze bepalingen omzeild. De O.L.V. Hemelvaartkerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog op 31 oktober 1944 verwoest. In 1957 kon het huidige kerkgebouw van architect Kees de Bever in gebruik worden genomen.


Informatiebron

• Bas Zijlmans, Nostalgie en heden (Geertruidenberg, 1987) p. 107. HeM PJ. Grafplaat fam.jpg


Sint Jozeflaan R.K. begraafplaats 1869

448 WvA. Grafmonument fam. Heere-Zijlmans.jpg
Fam. Heere-Zijlmans

Graf van de familie Heere-Zijlmans. Een hardstenen grafmonument in classicistische stijl met een staande steen waarop een kruis met lijkwade staat. Op de grond ervoor ligt een grafsteen met aan weerszijden een smeedijzeren hekje. Op het staande deel is tussen twee zuilen een natuurstenen plaat geplaatst waarop de namen van de familie Heere-Zijlmans zijn aangebracht. Op de grafsteen staat het alfa- en omegateken met het Christusmonogram. Het is het hoogste en meest opvallende grafmonument op de begraafplaats. De bovenste naam op de plaat is die van Theodorus Heere. Hij was koopman en grootgrondbezitter in de Biesbosch. In 1860 werd hij de eerste katholieke burgemeester van de gemeente Raamsdonk. Tevens was hij lid van Provinciale Staten. Zijn zoon Gijsbertus volgde hem op als burgemeester en werd eveneens lid van Provinciale Staten. Gijsbertus Heere stichtte de suikerfabriek aan de Statendam, zie pagina 61. De familie Heere legde in 1889 de grondslag voor het gast- en bejaardenhuis Sint Theresia en droeg in 1911 bij aan de bouw van de katholieke jongensschool Sint Theodorus.


Informatiebron

• E.M.G.H. van Strien-Willems, “Griendbazen en griendheren” in In de Hollantsche Tuyn, I (Geertruidenberg, 1984) p. 110-116.

• F.A.J. van Gerwen, Raamsdonk en Raamsdonksveer in oude ansichtkaarten (Zaltbommel, 1983) foto 5.

• Jan Hoek, Raamsdonk en Raamsdonksveer ten tijde van weleer (Raamsdonksveer, 1984) p. 109 en 112.