Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gouw, Hubertus de

Bertus de Gouw
Hubertus de Gouw - 01.jpg
Volledige namen Hubertus de Gouw
Geboortedatum 11-03-1929
Geboorteplaats Drunen
Adres Lange Nieuwstraat 99
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 06-10-1944
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Omgekomen bij een van de vele vliegtuigbeschietingen in en in de omgeving van Tilburg.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.

Gouw, Hubertus ‘Bertus’ de (geb. Drunen 11-03-1929, gest. Tilburg 06-10-1944), zoon van Piet de Gouw (1888-1964) en Wilhelmina van der Linden (1902-?). Hij overleed op 6-10-1944 bij een geallieerde vliegtuigbeschieting.

bidprentje Hubertus de Gouw, collectie regionaal Archief Tilburg

Achtergrond

Bertus werd op 11 maart 1929 geboren te Drunen als zoon van Piet de Gouw, groentehandelaar, en Wilhelmina van der Linden. Piet was al eerder getrouwd geweest, met Anna Maria Schellekens. Met haar had hij twee kinderen. Na haar overlijden trouwde hij met Wilhelmina van der Linden. Met haar kreeg hij nog twaalf kinderen, waaronder een jongetje, dat na drie weken stierf. In 1933 verhuisde de familie De Gouw van Drunen naar Tilburg, Lange Nieuwstraat 99.

6 oktober 1944

Op vrijdag 6 oktober 1944, omstreeks 12.45 uur, reden Bertus en zijn broers Johannes en Hendrikus met een handwagen vanuit Loon op Zand over het Moleneind te Tilburg. Bertus en Hendrikus trokken de kar, gevuld met uien, Johannes liep achter de wagen om hem in evenwicht te houden. Plotseling werd er vanuit de lucht geschoten en ze hoorden het geluid van vliegtuigen. Johannes werd in zijn been geraakt door een bomscherf, Hendrikus raakte gewond aan een slagader. Beiden wisten in een sloot te schuilen. Toen de beschieting over was, zagen beide broers dat Bertus onder de wagen lag, verminkt en dood. Hij was 15 jaar oud.[1]

In oktober 1944 lag Tilburg in het frontgebied; geallieerde vliegtuigen speurden het gebied af op zoek naar Duitse voertuigen en militaire doelen. Ook voor burgers werd het riskant om zich overdag te verplaatsen, vanwege de vele beschietingen. Aangezien het voedseltekort steeds nijpender werd, trok men toch naar de buitengebieden om eten te halen. Met alle risico’s van dien. Op 6 oktober waren de Rielse en de Loonseweg het doelwit van geallieerde vliegtuigen.

Gebeurtenis

Bronnen en literatuur

Regionaal Archief Tilburg


Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), 117-118

Noten

  1. Archief 29, Gemeentepolitie te Tilburg, 1844-1947 (1950), invnr. 1198, processen-verbaal 1944 (nrs.352-703), nr. 612