Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Goossens, Johannes Franciscus Maria

Johannes Franciscus Maria Goossens
Volledige namen Johannes Franciscus Maria Goossens
Geboortedatum 02-04-1932
Geboorteplaats Tilburg
Adres Berkvensestraat 4
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 21-02-1945
Plaats van overlijden Tilburg
Bijzonderheden Overleden ten gevolge van een bombardement in de omgeving van het Wilhelminapark op 21 februari 1945.

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Goossens, Johannes Franciscus Maria (geb. 02-04-1932 in Tilburg, gest. 21-02-1945 in Tilburg). Zoon van Vincentius Joannes Cornelius Goossens (1904 – 1972) en Joanna Hubertina Maria Bertens (1903 – 1970).

Achtergrond

Johannes (Jan) Franciscus Maria Goossens wordt op 02-04-1932 geboren in Tilburg. Hij is het eerste kind van Vincentius Joannes Cornelius Goossens en Joanna Hubertina Maria Bertens. Zij trouwen op 02-07-1930 en vestigen zich aan de H. Berkvensstraat in Tilburg. Vader Vincentius werkt eerst als fabrieksarbeider en later als magazijnknecht. Op 06-09-1933 wordt een zusje geboren in het gezin; Maria Johanna.

Jan gaat naar de Piusschool, in de Theresiastraat. Jan wordt op zijn bidprentje omschreven als een kind met een opgewekt karakter, dat blij was dat de voorbereidingen voor zijn ‘Plechtige Heilige Communie’ begonnen waren.

Bombardement omgeving Wilhelminapark

Op woensdag 21 februari 1945 even na half 12 wordt het noordelijk deel van Tilburg getroffen door zo’n 30 brisantbommen. Omdat er die ochtend een zware mist hangt boven Tilburg ziet niemand het Duitse vliegtuig aankomen. De bommen vallen in de Hoefakkerstraat, Dr. Mollerstraat, Wilhelminapark, Kuiperstraat, Coeck van Aelststraat, Cornelis de Vriendtstraat en Vredeman de Vriesstraat.

Jan is met vriendjes aan het voetballen op het Schaepmanplein als de bommen vallen. Jan wordt getroffen. Hij overlijdt voorzien van de H.H. sacramenten der stervenden, volgens zijn overlijdensakte rond 11.30 uur. Jan Goossens wordt begraven op het kerkhof van Loven aan de Lovensestraat.

Gebeurtenis

Bombardement Tilburg, omgeving Wilhelminapark

Bronnen en literatuur

  • Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002), p. 155