Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Goewie & Rowland, L.

Deze fabriek is onderzocht door Kleijberg, Claudy


L. Goewie & Rowland
Afbeelding gewenst
Type bedrijf Kunstwolfabriek
Vestigingsadres Heuvel N 168
Datum oprichting 1853
Datum opheffing 1958
Eigenaars / oprichters Louis Jean Goewie
Herkomst eigenaars / oprichters Gent
Herkomst vreemd kapitaal Rowland

Algemene omschrijving

Louis Jean Goewie was de oprichter van een kunstwolfabriek in 1853 onder de handelsnaam L. Goewie & Rowland in de wijk Heuvel N 168. Tot 1854 werd hier het kunstwol gefabriceerd zonder stoom. In januari 1854 werd hier in deze bestaande fabriek een stoommachine geplaatst. Echter de vergunningaanvraag werd gedaan op naam van de firma L. Goewie & Comp..

De fabriek werd later overgenomen door Kerstens, B.A.. Dit blijkt uit de vergunningaanvraag van 30 juli 1858 door Bernardus Adrianus Kerstens waarin hij toestemming vroeg om de bestaande stoommachine van deze fabriek te mogen blijven gebruiken.

Over de compagnon Rowland is weinig bekend. Een mogelijkheid kan zijn, dat het B.A. Kerstens is geweest. Hij was namelijk apotheker van beroep en verkoper van het merk 'Rowland', een middel tegen allerlei kwaaltjes.

We kunnen er vanuit gaan dat de eigenaar Louis Jean Goewie is. Hij werd geboren in Gent en was boekdrukker van beroep. Goewie en zijn vrouw woonde tot 1847 in Amsterdam voordat zij zich hier in Tilburg vestigden.

De Tilburger-Bode

In 1862 is Louis Goewie boekhandelaar en drukker in de Heuvelstraat en handelde hij onder de firma E. Goewie Jr..

De Tilburger Bode.png

Hij was de oprichter en uitgever van De Tilburger-Bode, een nieuws- en advertentieblad. Op 12 april van hetzelfde jaar verscheen het eerste proefnummer.

In uitgavenummer 72 die verscheen op 11 november 1864 van deze Tilburger-Bode plaatste hij een artikel waarin hij de gemeente-architect Petrus Blomjous had beledigd en werd daarvoor schuldig verklaard:

aan den haat zijner medeburgers kon blootstellen en te dier zake veroordeeld tot 15 dagen cellulaire gevangenisstraf.

Goewie werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijftien dagen en fl. 25,- geldboete wegens laster. Dit nieuws kreeg landelijke bekendheid. Op 12 april 1865 werd de firma E. Goewie Jr. failliet verklaard.

Gezinskaart


Opmerkingen

  • De zoon Eduard Antoine Goewie was letterzetter van beroep. Het eerste adressenboek van Tilburg stamt uit 1865 op naam van Eduard Goewie.


Geheugen van Tilburg

Verhalen over Textielindustrie op geheugenvantilburg.nl


Bronnen

  • Vergunningen 1826 - 1875
  • Nieuwe Tilburgsche Courant
  • Tijdschrift voor Boekhandelaren
  • De Tilburg Bode