Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gersons-van Gelder, Martina

Martina Gersons-van Gelder
Gezin-gersons.jpg
Louis Gersons, Martina Gersons-van Gelder, Hans Gersons en Frits Gersons
Volledige namen Martina van Gelder
Geboortedatum 09-12-1906
Geboorteplaats Amsterdam
Adres Sint Josephstraat 112
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Louis Gersons
Overlijdensdatum 10-01-1945
Plaats van overlijden Bergen-Belsen (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Huwelijksate van Louis Gersons en Martina van Gelder
Huwelijk-gersons-vgelder.jpg
Huwelijksakte Louis en Martina, Amsterdam 24 juni 1930. (afkomstig van website familysearch.org)

Gebeurtenis

Martina van Gelder was een dochter van Magnus en Grietje van Gelder uit Amsterdam, die ook in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zij trouwde in 1930 op 24-jarige leeftijd met de Tilburger Louis Gersons, handelaar in manufacturen en actief in het Joodse Kerkbestuur. Martina's man kreeg als functionaris bij de Joodsche Centrale voor Beroepsopleiding een ‘sperr’ voor het gezin (tijdelijke vrijstelling van deportatie). Het gezin dook op een niet exact bekend moment enige tijd onder in de buurt van Amsterdam. Voor de door de bezetter verplicht gestelde concentratie vertrok het gezin Gersons op 5 juni 1943 toch nog naar Amsterdam. Het gezin Gersons kwam op 29 september 1944 in Westerbork aan. Met transport 87 werden zij 15 februari 1944 naar kamp Bergen-Belsen vervoerd. Een van de 93 transporten in die periode. Haar man overleed daar op 22 december 1944, Martina op 10 januari 1945. Zoon Hans kwam om in een trein in Trobitz op 23 april 1945, vele andere gevangenen op weg naar een ander concentratiekamp. Deze trein strandde tussen de vuurlinies van de Duitsers en de geallieerde soldaten. Ook haar zoon Frits zat in deze trein. Zoon Magnus-Frits (* 1934) overleefde als enige van het gezin de oorlog.

Gezinsleden

Martina van Gelder was gehuwd met Louis Gersons en moeder van Hans Gersons en Magnus Frits Gersons.

Woonadres

Sint Josephstraat 112 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument