Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gersons, Hans

Hans Gersons
MN201303VlnrHansGersonsRegienRuttenEnFritsGersons.jpg
Van links naar rechts Hans Gersons, Regien Rutten en Frits Gersons
Geboortedatum 10-05-1931
Geboorteplaats Tilburg
Adres Sint Josephstraat 112
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Ongehuwd
Overlijdensdatum 23-04-1945
Plaats van overlijden Tröbitz (DE)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


St. Josephstraat 112
Huis-familie-Gersons-StJosephstraat-nummer-112-rechtse-huis.jpg
Huis van de familie Gersons St. Josephstraat 112, het rechter huis

Gebeurtenis

Hans Gersons werd op 10 mei 1931 geboren als oudste zoon van Louis en Martina Gersons-van Gelder. Hij bezocht, net als zijn broer Frits, de openbare lagere school aan de Korte Schijfstraat. Tot dat zij op last van de bezetter werden aangemeld als leerling van de afzonderlijke (bijzondere lagere) school voor Joodse leerlingen in de Antoniusstraat. (Leerlingen van de middelbare scholen in Tilburg moesten als gevolg van deze maatregel naar het Joodse Lyceum in ’s Hertogenbosch. ) Zijn vader was actief in de Joodse Gemeente, o.a. als secretaris van het kerkbestuur. Als functionaris van de Joodsche Centrale voor Beroepsopleiding kreeg het gezin een ‘sperr’ (tijdelijke vrijstelling voor deportatie). Het is niet precies bekend wanneer het gezin onderdook in de buurt van Amsterdam en hoe lang. Wel is bekend, dat de familie Gersons op 29 september 1944 in Westerbork aan kwam. Met transport 87 werden zij 15 februari 1944 naar Kamp Bergen-Belsen vervoerd. Een van de 93 transporten in die periode. Zijn vader overleed daar op 22 december 1944, zijn moeder op 10 januari 1945. De broers Hans en Frits werden per trein naar een ander concentratiekamp gebracht. Hans kwam om in een trein in Trobitz op 23 april 1945, met vele andere gevangenen op weg naar een ander kamp. Deze trein strandde tussen de vuurlinies van de Duitsers en de geallieerde soldaten. Zijn broer Magnus-Frits (* 1934) overleefde als enige van het gezin de oorlog.

Gezinsleden

Hans was zoon van Louis Gersons en Martina van Gelder. Broer van Magnus Frits Gersons.

Woonadres

Sint Josephstraat 112 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument