Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gersons, David

David Gersons
Afbeelding gewenst
Volledige namen David Gersons
Geboortedatum 27-08-1892
Geboorteplaats Tilburg
Adres Bisschop Zwijsenstraat 47
Woonplaats Tilburg
Burgerlijke staat Gehuwd
Naam echtgeno(o)t(e) Kaatje Hartog
Beroep Slager
Overlijdensdatum 11-10-1942
Plaats van overlijden Mauthausen (AT)

Geef de oorlog een gezicht!

Kun jij ons helpen met het schrijven van het levensverhaal van deze persoon?

Hoewel het meer dan 75 jaar geleden is dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog blijft het belangrijk de slachtoffers te herdenken. We willen door hun verhaal te vertellen de slachtoffers eren en de herinnering levend houden. Alle Tilburgse oorlogsslachtoffers zijn opgenomen in de Wiki Midden-Brabant en we streven er naar van ieder een levensbeschrijving en foto op te nemen.

Helaas hebben we van sommigen maar beperkte of soms helemaal geen informatie. We hebben jouw hulp nodig deze levensverhalen vast te leggen door ontbrekende informatie aan te vullen met verhalen of foto’s. We ontvangen je reactie graag via info@regionaalarchieftilburg.nl o.v.v. Wiki Oorlogsslachtoffers.


Gebeurtenis

David Gersons was Rund- Kalf- en Lamsslager op Bisschop Zwijsenstraat 47. Hij was de zoon van Hartog Gersons en Catharina Jacoba Salomon. David Gersons moest zich melden nadat hij op 18 mei 1942 bekeurd was wegens het overtreden van de verordening betreffende inlevering van metalen, en de verordening betreffende het zonder toestemming verbergen van meubels. Hij bleek een grote koperen ketel in zijn tuin verborgen te hebben. De ketel had hij niet ingeleverd omdat het een erfstuk van zijn ouders was en hij moeilijk hiervan afstand kon doen. In verband met het opknappen van de woonkamer had Gersons zijn meubels op 17 maart 1942 tijdelijk opgeslagen bij timmerman Oprinsen. Omdat Oprinsen veel werk had, duurden de werkzaamheden wat langer dan gepland. De gehakt- en vleesmachine had Gersons gedemonteerd en ingepakt in twee kisten en opgeslagen op de zolder bij Lepelaars, Bisschop Zwijsenstraat 27. Deze machines werden niet meer gebruikt omdat hij vanaf 1 mei 1942 geen vlees meer kreeg toegewezen en derhalve de zaak had gesloten. Gersons werd echter niet gearresteerd door de Tilburgse politie omdat hij suikerpatiënt was. Maar op 22 juni 1942 moest hij zich alsnog melden bij de Sicherheitsdienst in ’s-Hertogenbosch en is daar waarschijnlijk gearresteerd. Begin september 1942 verbleef hij in kamp Amersfoort en kwam om in het concentratiekamp Mauthausen. Hij had een dochter en een zoon. Die laatste, Salomon Gersons, verdronk te Tilburg op 18 maart 1944 in het Wilhelminakanaal.

Gezinsleden

David was gehuwd met Kaatje Hartog. Vader van Salomon Gersons en Catharina Gersons. Alleen Catharina overleefde de Tweede Wereldoorlog.

Woonadres

Bisschop Zwijsenstraat 47 (Tilburg)

Geheugen van Tilburg

Literatuur

Ad de Beer en Gerrit Kobes, Het leven gebroken. De geschiedenissen van de Tilburgers die als gevolg van de strijd tegen Duitsland en de bezetting van Nederland om het leven kwamen, Tilburgse Bronnenreeks 4 (Tilburg 2002).

Externe link

Joods Monument