Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Gedenksteen Anton Brejaart

In 1944 was het gemeentehuis een bron van verzet. Opdrachten van de bezetter werden bij voorkeur zo beperkt mogelijk uitgevoerd. De eerste wethouder, die destijds dienst deed als waarnemend burgemeester had reeds begin augustus geweigerd boeren aan te wijzen voor het vervoeren van vrachten ten behoeve van vliegveld Gilze-Rijen. Deze weigering was zonder gevolg gebleven. Op 22 augustus 1944 echter, ontving hij wederom opdracht tot aanwijzing van arbeidskrachten voor de aanleg van verdedigingswerken bij Keizersveer. Ook dit werd geweigerd. Het gevolg was dat een dag later Jozef Geesink, Feldwebel bij de Feldgendarmerie standplaats te Breda, verhaal kwam halen op het gemeentehuis. Rond half elf stormt hij het gemeentehuis binnen en naar verluidt komt op dat moment Anton Brejaart uit de kamer van de secretarie met de papieren voor een huwelijksaangifte. Geesink vraagt hem of hij de burgemeester kan spreken. De slechthorende Brejaart loopt hem zonder te reageren voorbij. Zonder verdere aanleiding pakt Geesink hem bij de arm, draait hem om en schiet hem door het hoofd. Brejaart overlijdt later die dag in het St. Theresiaziekenhuis in Raamsdonksveer. Brejaart ligt begraven op de begraafplaats aan de Sint Jozeflaan.

Gedenksteen

Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis wordt in de hal van dit gemeentehuis een gedenksteen geplaatst. Vijftig jaar later, in 1994, is de gedenksteen verplaatst naar het grasveldje aan de Brejaartstraat. Twintig jaar later werd ter gelegenheid van ‘Herdenking 70 jaar bevrijding’, op initiatief van het Veers Erfgoed de gedenksteen in 2014 in een herdenkingsmuur aan de St. Jozeflaan geplaatst. De muur is gebouwd door leerlingen van het Dongemond College in Raamsdonksveer.

Monument net na de onthulling in 2014