Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.

Festipet

Festipet
FestipetBeeld.JPG
De herinnering aan Festipet.

Het zal in 1983 geweest zijn toen een stel vrienden die elkaar regelmatig zagen in café het Zolderke in de Kreitenmolenstraat het plan opvatten om in het café de avond eens per maand op te vrolijken met muziek. Al gauw ontstond er een soort muziek-café waar live populaire muziek ten gehore werd gebracht door artiesten uit de omgeving. De financiële middelen waren zeer bescheiden en om de kosten te dekken ging men met de pet rond, vandaar de naam P.E.T., die later aan de stichting die culturele activiteiten in Udenhout organiseert, gegeven werd. De belangstelling was er en ook het enthousiasme om meer te doen. Dat resulteerde in het organiseren van een straat-festival op vaderdag.

Het eerste straatfestival werd georganiseerd in 1984 en werd meteen een succes: de bezoekers kwamen uit de wijde omgeving. Het festival werd betaald uit horeca-opbrengsten, bijdragen van het bedrijfsleven en de collecte met de pet, die tijdens het festival werd gehouden. Dat laatste leidde tot de naam Festipet. Op 15 februari 1985 volgde de oprichting van de organisatie Festipet. In de loop van de jaren werd Festipet professioneler en kon jaarlijks rekenen op de medewerking van veel vrijwilligers, de gemeente, het bedrijfsleven en op zo’n 10.000 bezoekers. De optredende artiesten zijn niet langer amateurs maar professionals uit Nederland en daarbuiten. Wat te denken van nationale bekendheden als de Berini’s, Slagerij van Kampen, Amazing stroopwafels, Peer de Graaf, Maarten Spanjer.

In 2011 was de laatste Festipet. Het dichtdraaien van de subsidiekraan betekende het einde van het festival. In maart 2013 kwam er ter herinnering aan Festipet een kunstwerk staan in de Slimstraat, voor de witte woning naast het fraterhuis.


Video

Video